fbpx
ВестиТоп вести

Oд извозот на лешници Турција за 6 месеци заработи 954 милиони 265 илјади 842 долари

Во периодот од 1 септември 2018 година до 28 февруари 2019 година, за 6 месеци, Турција извезе 167 илјади 705 тони лешници од кои заработи приходи во износ од 954 милиони 265 илјади 842 долари, пишува порталот ТРТ.нет.

Од остварениот извоз на 17 илјади тони лешници од Турција за 6 месеци се заработени приходи во износ од 954 милиони 265 илјади 842 долари.

Во објавеното соопштение од Унијата извозниците на лешници во црноморската област, се истакнува дека во периодот од 1 септември 2018 година до 28 февруари 2019 година квинталот на стандардни природни лупени лешници (1 квинтал=100 килограми) беше откупен од просечно по 623 долари.

Во воопштението се вели дека во наведениот период од 6 месеци се извезени 167 илјади 705 тони лешници од кои се заработени приходи во износ од 954 милиони 265 илјади 842 долари.

Во истиот период минатата сезона беа извезени 171 илјади 27 тони лешници од кои беа заработени 1 милијарда 86 милиони 796 илјади 622 долари.


 

biznisvesti.mk

Тагови

Слични написи

Back to top button
Close