fbpx
ВестиМакедонија

Oд обичните американски продавници почна да исчезнува месото, објави Bloomberg

 

Спротивна состојба е забележителна во премиум продажните места, каде што најмногу купуваат луѓе со високи приходи.

Потрошувачите се соочуваат со раст на невработеноста и загуба на приходите – тоа влијае на нивниот избор дали да плаќаат за месо или да го прескокнат. Според весникот, цените на месото растат од почетокот на април.

Притоа, вирусот имаше ограничено влијание и на производството на квалитетни месни производи. Сточарството се одгледува на органски пасишта и се преработува во помали компании или во локални месарници.

Весникот нагласува дека пандемијата открила социо-економска нерамнотежа во САД, што влијаело на многу повеќе луѓе со пониски примања.

Центрите за контрола и превенција на болести во САД соопштиле дека неколку илјади работници во месната индустрија се разболеле од COVID-19. Според податоците на одделот, ширењето на заразата во таа сфера е предизвикано од непочитување на социјалната дистанца.

Водечките производители на месо во САД предупредуваат на можноста за дефицит на производи поради COVID-19, кое доведе до затворање на голем број големи фабрики, пренесува Денар.

Извор:денар

Слични написи

Back to top button
Close