fbpx
Агро бизнисБез категоријаВести

Откупувачите ги потпишаа анексите со зголемена цена на тутунот

Стигнаа потпишаните анекси на договорите со зголемената цена на тутунот на 365 денари

До Сојузот на земјоделските здруженија стигнаа потпишаните анекси на договорите на откупните фирми во земјава со кои потврдија дека ја зголемија цената на тутунот на 365 денари. Сојузот ова го постави како услов до денеска да стигнат потпишаните анекси на компаниите, во спротивно нема да го дадат тутунот тасму каде што нема да се потпише и да се официјализира. Се чека потпишан анекс уште од „Сокотаб“.

-Стигнаа потпишаните анекси на договорите со зголемената цена на тутунот на 365 денари. Тоа веднаш го интензивираше откупот на тутунот. Самои вчера, по најавата се преземени дури 1000 тони тутун. Очекуваме откупот да се забрза и конечно да заврши голготата на тутунарите кои вотекот на откупната кампања постојано очекуваа зголемувањена цените, ни рече менде Стомнароски, претседател на Сојузот на земјоделските здруженија.

Договорот за повисока цена беше постигнат на вчерашниот состанок на откупувачите со Министерот за земјоделство Љупчо Николоски и со Сојузот на земјоделските здруженија и Државниот земјодфелски инспекторат. Состанокот се одржа во прилепскиот тутунски комбинат.

 

Николовски закажа нов состанок со откупувачите на 18 и 19 февруари во просториите на министерството за земјоделство за измени во Законот за тутун кои се неопходни за унапредување на тутунопроизводството како стратешка земјоделска гранка.https://nezavisen.mk/

Тагови

Слични написи

Back to top button
Close