fbpx
ВестиМакедонијаСоветиТоп вести

Пчелите се прогласени за најважни живи суштества на планетата Земја

Пчелите се прогласени за најважни живи суштества на оваа планета, заклучи Институтот за земјотрес на последната средба на Кралското географско друштво од Лондон. Сепак, според експертите за животински живот и научниците, пчелите се приклучиле на долгиот список на загрозени видови.

Неодамнешните студии покажуваат драматичен пад на бројот на пчели бидејќи скоро 90% од нивната популација исчезна во последните неколку години. Неконтролираната употреба на пестициди, уништување на шумите или недостаток на цвеќе се главните причини за нивното истребување.

Сепак, се прашуваме зошто едно толку малку суштество би се прогласило за најважното на Земјата. Па, одговорот е всушност поедноставен отколку што некогаш сте размислувале. 70% од светското земјоделство зависи исклучиво од пчели. Непотребно е да се спомене дека опрашувањето е работа на пчелите, иако растенијата не би можеле да се репродуцираат, затоа фауната ќе ја снема за многу кратко време. Повеќе од тоа, една студија спроведена од Центарот за претприемништво за пчеларство на  Универсидад (ЦеапиМајор) и Корпорацијата за пчеларство на Чиле (Кеш) со поддршка на Фондацијата за аграрни иновации (ФИА) заклучи дека пчелите се единственото живо суштество кое не носи никаков вид патоген.

На крајот на краиштата, изјавите на Алберт Ајнштајн за пчелите никогаш не биле повеќе вистинити. „Ако пчелите исчезнат, луѓето ќе имаат 4 години да живеат“, рече познатиот физичар.

Бидејќи важноста на пчелите е клучна во екосистемите на нашата планета и тие се прогласени за загрозени видови, навистина треба да бидеме колку што е можно повнимателни за ова прашање. И ние треба да дејствуваме брзо бидејќи сè уште имаме некои решенија.

Затоа, за да ги заштитиме овие вредни суштества, треба веднаш да забраниме употреба на пестициди, да промовираме целосно природни земјоделски алтернативи и треба внимателно да ги следиме нивните здравје и благосостојба.

Во последно време луѓето почнаа да ја сфаќаат важноста на пчелите, а многу групи на животински права се обидуваат да ги зачуваат видовите. Многу познати личности исто така се придружија на каузата. И можеби најубавиот пример е Морган Фримен. Неодамна, холивудската sвезда ја претвори својата огромна земја од 124 хектари во Мисисипи, во пчеларско светилиште, со цел да ги заштити видовите.

„Постои усогласен напор за враќање на пчелите на планетата … Ние не сфаќаме дека тие се основа, за мене, за растот на планетата, на вегетацијата“, рече Морган Фримен во интервјуто.

 

 

Валентина Соколовска

за Зелена берза

 

Слични написи

Прочитајте исто така

Close
Back to top button
Close