fbpx
Вести

Пчиња ги повлекува со себе полињата на земјоделци во Коњари

Полиња со земјоделски култури во скопското село Коњари се поплавени поради излевање на реката Пчиња. Проблемот се повторува веќе неколку години поради сепарација на речното корито за ископување и екплоатација на речниот песок. Жителите на Коњари се жалат дека откако приватни фирми, кои добиле концесија од државата, го извадиле песокот, не ја исполниле обврската да ја санираат штетата.

pchinja gi povlekuva so sebe polinjata na zemjodelci vo konjari

 

До пред две години Пчиња не им правела никаков проблем на жителите, но последниве години го уништува нивниот посед каде одгледуваат жито, пченица, детелина, пиперка, луцерка и ред други земјоделски култури од кои преживуваат. Поради поплавите приносот од нивниот засад изминативе години е двојно помал од претходно.
Педесетина хектари земјоделско земјиште е загрозено поради излевањето на реката Пчиња. Стотина семејства преживуваат од земјоделските култури кои ги одгледуваат тука. Водата навлегува во нивните полиња, го уништува засадот, но што е најкритично го повлекува нивното земјиште со себе.
Освен тоа што ги поплавува полињата, реката ја загадува водата за пиење поради длабоките ископувања.
За проблемите на кои се жалат, од Општината само ни рекоа дека немаат информации за излевањето на Пчиња.
Тагови

Слични написи

Back to top button
Close