fbpx
ВестиМакедонијаТоп вести

Пет иновации што ќе го променат земјоделството во наредните години

Пет се најперспективни области што драматично ќе го променат земјоделското производство во наредните 10-20 години, велат експертите КЛААС.

Секоја година, групата КЛААС ги споделува своите предвидувања и ставови за тоа како ќе се развива земјоделската индустрија и како ќе се променат барањата за машинската индустрија.

Новите сорти во земјоделските култури, подобрувањето на технологиите за култивирање и зголемувањето на приносите доведоа до зголемување на продуктивноста на земјоделските машини. Во моментов, жетварите сега се способни да работат ефикасно на полињата каде што приносите на пченицата достигнуваат 80-100 µ / ha.

1. Растенија отпорни на суша

Земјоделството ширум светот троши до 70% свежа вода, додека глобалното затоплување истовремено го намалува нејзиното снабдување и ги зголемува периодите на суша. Ова значи дека попопуларните сорти на растенија треба да можат да произведат поголеми приноси дури и во суви услови.

Студиите на американските научници за патот на уредување на геномите покажаа дека е можно да се зголеми производството на протеинот ARGOS8 кај пченката. Со тоа културата се стекнува со можност да созрее и произведува подобри култури дури и со недостиг на вода. Оваа сорта ќе се појави на пазарот во наредните 5-10 години.

2. Повисоки приноси

Според студиите на ФАО, потенцијалот за натамошен раст на приносите во светскиот агро-индустриски комплекс е околу 7-15%. Овие резултати можат да се постигнат со оптимизирање на времето на сеидба, развој на системите за наводнување, создавање нови и правилно избрани сорти на земјоделски култури.

3. Појава на производи од животинско месо кои не се од животинско потекло

Глобалните проблеми со обезбедување храна на населението на Земјата се решаваат преку снабдување со растителни производи. Околу 65% од обработливото земјиште ширум светот го користат секторот добиток.

Затоа, многу студии се насочени кон развој на технологии за производство на храна богата со протеини од не-животинско потекло.

Експертите проценуваат дека до 2040 година, само 40% од месните производи што ги консумира населението на Земјата ќе бидат од животинско потекло.

4. Агро дронови

Денес земјоделството е една од најголемите области во кои индустријата се користат беспилотни летала.

На пример, во светот, секое 10-то земјоделско претпријатие ја користи оваа технологија во својата активност. Беспилотните летала, особено, обезбедуваат податоци за анализа на почвата, запишуваат индикатори за густина на појава, идентификуваат области со мртви култури и помагаат да се решат многу други задачи за набљудување.

Се проценува дека не помалку од 29 милиони дронови ќе бидат користени ширум светот во 2021 година. Развојот на оваа технологија овозможува проширување на нивното поле на употреба во земјоделството – до високо ефикасно прскање и наводнување.

5. Урбано земјоделство

До 2050 година, населението на Земјата ќе се зголеми на 10 милијарди. 70% од нив ќе живеат во градовите, со што ќе се зголеми потребата за решавање на проблемот со обезбедување земјоделски производи на граѓаните.

Во Њујорк се спроведува уникатен проект за одгледување зеленчук на покривот на една зграда. Употребата на специјална лесна почва и технологија за рециркулација овозможува 95% намалување на потрошувачката на вода во споредба со традиционалното земјоделство. На овој начин, градските жители не само што можат да одгледуваат зеленчук, туку и ефикасно да ги решат другите проблеми.

Извор: Бизнисвести

Слични написи

Back to top button
Close