fbpx
Агро бизнисБез категоријаВестиМакедонијаТоп вести

Пет иновации кои ќе го променат земјоделството во иднина

Растенија отпорни на суша, повисоки приноси...

Пет се најперспективни области што драматично ќе го променат земјоделското производство во наредните 10-20 години, велат експертите КЛААС.

1. Растенија отпорни на суша

Земјоделството ширум светот троши до 70% свежа вода, додека глобалното затоплување истовремено го намалува нејзиното снабдување и ги зголемува периодите на суша. Ова значи дека попопуларните сорти на растенија треба да можат да произведат поголеми приноси дури и во суви услови.

Студиите на американските научници за патот на уредување на геномите покажаа дека е можно да се зголеми производството на протеинот ARGOS8 кај пченката. Со тоа културата се стекнува со можност да созрее и произведува подобри култури дури и со недостиг на вода. Оваа сорта ќе се појави на пазарот во наредните 5-10 години.

2. Повисоки приноси

Според студиите на ФАО, потенцијалот за натамошен раст на приносите во светскиот агро-индустриски комплекс е околу 7-15%. Овие резултати можат да се постигнат со оптимизирање на времето на сеидба, развој на системите за наводнување, создавање нови и правилно избрани сорти на земјоделски култури.

https://gradina.mk/

Тагови

Слични написи

Back to top button
Close