вести

Платена првата рата за винското грозје

lozje

Винарските визби веќе ја исплатија првата рата за купеното винското грозје од ланската реколта. До 15-ти декември, според законот, на лозарите требаше да им биде исплатена првата рата од 20 проценти за предадените количества, а втората до средината на февруари…

Винските визби им ја платија на лозарите првата рата од 20 проценти за купеното грозје. Според Законот исплатата е во рок од 6 месеци од преземањето на откупениот род и ќе биде на 3 рати.

Првата од 20 проценти требаше да се плати до 15 декември, втората од 40 проценти најдоцна до 15 февруари годинава, и последниот износ докрајот на април.

Според информациите од ресорното министерство првите пари се веќе легнати на сметките на лозарите, односно се исплатени повеќе од 25 проценти од вкупното откупено грозје.

Во Македонија лани беа собрани 180 милиони килограми винско грозје. Дел од откупот се пласира во странство, а поголемиот дел остана за домашните преработувачки капацитети.


 

мрт

Тагови

Слични написи

Прочитајте исто така

Close
Back to top button
Close