fbpx
ВестиЛов и риболов

Почна издавањето на риболовни дозволи за Крива река

Спортско риболовно-рекреативниoт клуб „Мрена“ од Крива Паланка почна со издавање риболовни дозволи за тековната 2016 година.

Заинтересираните риболовци од Кривопаланечко, но и од соседните општини, информира Александар Рангелов претседател на СРРК „Мрена“, Крива Паланка, можат да набават дневни, неделни, 15-дневни или годишни дозволи за рибарење во риболовен реон Крива Река 1, кој се протега од извориштата на Крива Река до вливот на Кратовска Река.

pochna izdavanjeto na ribolovni dozvoli za kriva reka

 

Тој додаде дека во градскиот реон од мотел „Македонија“ до каскадите на излезот од градот важи целосна забрана за риболов бидејќи ова подрачје е природно плодиште на рибата.

– Лани беа издадени 168 дозволи, годинава очекуваме поголем интерес бидејќи „Мрена“ има околу 200 члена, а планираме со годишната програма да организираме и едукативен камп за млади со кој се надевам ќе успееме да ги поттикнеме младите од општината да ни се приклучат.Најголем процент од членовите на клубот, активни риболовци се над 30 години, а највозрасниот член кој се уште е активен има 84 години, потенцира Рангелов.

Цената на дозволата за риболов е поволна, рече тој, додавајќи дека сите кои ќе добијат риболовна дозвола добиваат маркици од Рибиловната федерација на Македонија, како и евидентен лист за видот и количината на уловена риба.

Инаку, „Мрена“ изврши годишно порибување на „Крива река 1“ во декември 2015 со вкупно 153 килограми риба, од кои 51 килограм пастрмка и 102 килограми крап, кои беа пуштени во водите на Крива Река, на осум локации во Крива Паланка и на браната во село Отошница во општина Ранковце. Средствата за порибување ги донираше „ЕМК Минихидроелектрани“ од Скопје.

Тагови

Слични написи

Back to top button
Close