fbpx
Вести

Помал откуп на земјоделски производи

Вкупниот откупот и продажбата на земјоделски производи на почетокот од годинава бил помал за 14,6 проценти од лани.

pomal otkup na zemjodelski proizvodi

 

Трговците, од индивидуалните земјоделци купиле помалку производи за 20 отсто, но продажбата  на фармерите од сопственото производство на зелените пазари се зголемила за 25 проценти.

Најмногу се тргувало со градинарските и фуражните култури, со овошјето и добитокот.

Помала побарувачка имало кај житата и индустриските растенија.

Месечната дистрибуција на вредноста на откупот и продажбата на земјоделски производи покажува пораст во јануари и март, додека во февруари е забележано опаѓање.

Тагови

Слични написи

Back to top button
Close