fbpx
ВестиВкусот на традицијатаМакедонијаРурален туризам

Посни чоколадни колачиња

Ако посакавте нешто слатко за време на пост, имаме предлог. Вкусни чоколадни топчиња

Вкусни чоколадни топчиња.

СОСТОЈКИ:

 

  • 120 гр урми
  • 80 гр кокосова павлака/крем
  • 200 гр зготвена и исчистена леблебија
  • 100 гр лешници
  • 100 гр темно чоколадо
  • 4 лажици кокосово масло
  • 3-4 лажици сируп од урми

 

  • НАЧИН НА ПОДГОТОВКА:

     

    1. Чоколадото растопете го на слаб оган. Урмите добро исцедете ги и ставетет ги во блендер. Додајте кокосов крем, леблебија, иситнети лешници, кокосово масло и сируп од урми. Мешајте додека убаво не се поврзе. По потреба уште засладете. Смесата ставете ја во сад и оставете да стегне во фрижидер преку ноќ. 
    2. Наутро обликувајте топчиња и потопете ги во чоколадо или какао во прав. Топчињата чувајте ги во фрижидер.https://gotvi.mk/2020/12/12/coko-kolacinja-recept/

     

     

Тагови

Слични написи

Прочитајте исто така

Close
Back to top button
Close