fbpx
Агро бизнисБез категоријаВести

Премиерот Димитар Ковачевски во битолско посети млекарница

Помош од државата за млекарницата

Премиерот Димитар Ковачевски во Битола ја посети компанијата „Лакталис“, фирма со 180 вработени и со конкурентни плати, компанија од млечната индустрија која изминативе години работи по стандарди, инвестира во современа технологија, и успешно се профилира и на домашниот и на странскиот пазар.

-Непосредно комуницираме со компаниите, со коморите, за да се креираат правилни економски политики, бизнисот да има предвидлив деловен амбиент и да ги планира инвестициите на среден и на долг рок. Во оваа прилика им честитам на раководството на компанијата „Лакталис“ што влегоа во нови инвестициски циклуси и потпишаа два договори со поддршка на Законот за финансиска поддршка на инвестиции. Првиот договор се однесува за период 2018-2019 за инвестиција во износ од 7 милиони денари, а државната помош е над еден милион денари. За вториот договор инвестицијата е за 2020-2024 година, во моментот инвестирани се 48 милиони денари, а исплатена е државна помош од 12 милиони денари. Работењето на компанијата „Лакталис“ од Битола е показател за успешноста на Планот за економски раст поставен во 2017 година, преку кој Владата е на вистинскиот пат да обезбеди економски раст и развој на нашата земја, истакна Ковачевски.

Тагови

Слични написи

Back to top button
Close