fbpx
Агро бизнисБез категоријаВестиМакедонијаТоп вести

„ПРЕСПАНСКО ЈАБОЛКО“ Знакот што го добија 17 овошни насади

Земјоделската задруга ЗЗ Преспанка – преспанско јаболче од Ресен, кон крајот на 2021 година поднесе барање за регистрација на географска ознака до Министерство за земјоделство шумарство и водостопанство

Министерот за земјоделство Љупчо Николовски, потпиша 17 решенија на прозиводители на праспанско јаболко, кои успешно ја поминаа верификацијата и ќе можат непречено да го користат заштитениот географски назив „Преспанско јаболко“.

Како што информира, министерството за земјоделство, со заштитата на географскиот назив „Преспанско јаболко“, истиот се заштитува од имитација, злоупотреба и  лажно декларирирање. Всушност се заштитува угледот и автентичоста на овој произод, а потрошувачите кои ќе видат производ јаболко што ја носи оваа ознака, можт да бидат сигурни дека ќе конзумираат автенитечен производ од Преспанскиот регон со загарантиран квалитет.

Ослуката на Министерството за земјодлество за заштитено географско име на јаболкото е донесена врз осова на одлуките на Стручната комисија за спроведување на постапка за регистрирање на заштитена географска ознака и  контролата што на плантажите во Преспа ја спроведе Државниот инспекторат за земјоделство

Земјоделската задруга ЗЗ Преспанка – преспанско јаболче од Ресен, кон крајот на 2021 година поднесе барање за регистрација на географска ознака до Министерство за земјоделство шумарство и водостопанство.

Тагови

Слични написи

Back to top button
Close