fbpx
Вести

Пријавување штети од „Јазлеста кожа“

Сточарите кои имаат штети од добиточната болест „јазлеста кожа“ ќе добијат обештетување од државата. Барањата треба да ги достават во подрачните единици на Агенцијата за ветеринарство.

prijavuvanje shteti od jazlesta kozha

 

Вакцинирањето почна од најзагрозените подрачја во источна Македонија со донацијата од Европската Унија со вкупно 50.000 вакцини. Наскоро се очекува да пристигнат и другите набавени вакцини за целиот добиточен фонд во говедарството.

Бројот на заболени и сомнителни животни е 0,3 проценти од вкупната популација на говеда во земјава, што е многу помалку во споредба со соседните Бугарија и Грција, каде што се регистрирани скоро 7.500 случаи на болеста.

Според Агенцијата за ветеринарство, навреме се преземаат сите мерки за заштита и за спречување на ширењето на болеста, а сточарите треба да се придржуваат до препораките за заштита на животните и на фармите.

Тагови

Слични написи

Back to top button
Close