Вести

Привршува откупот на тутунот, ќе се зголемува побарувачката

otkup

Привршува откупот на туутнот во земјава. Откупени се преку 21 илјада тони со просечна цена од 214,5 денари. Тутунарите задоволни од процената и велат, сега е исплатливо производството. Државата ќе ги поттикнува побарувачката за оваа стратегиска култура и коккурентноста на пазарот…

Прилепските тутунари Жарко Тодороски и Киро Карабелески завршуваат со ланската реколта и тутунот веќе го предадоа за процена на вагите. Родот е квалитетен, се постигнува добра цена. Велат, сега тутутунопроизводството е исплатливо.

Окупот на тутунот во земјава е во завршна фаза. Преземени се 21,5 илјади тони во вредност од 60 милиони евра, со просечна цена од 214,5 денари.

Тутунот е стратегиска култура и од извозот годишно обезбедува 100 милиони евра. Државата настојува да се зголеми побарувачката, но и конкуренцијата на пазарот.  Светската компанија „Бритиш Американ тобако“ преку трговското друштво „Скопје дооел“ е присутна на македонскиот пазар и кон крајот на минатат година инвестираше 13 милиони евра.

Прилепскиот комбинат пет години за стратегиски партнер го има „Филип Морис“ и сега ќе ја зголеми соработката во откупот и во производството на цигари. Владата најави и нов откупувач во земјава, грчката компанија „Мисиријан“ која од март ќе почне да склучува договори.

Сето ова треба да ја зголеми побарувачката за тутун на пазарот, а на тутунарите да им обезбеди повисоки цени и заработувачка.


 

мрт

Тагови

Слични написи

Прочитајте исто така

Close
Back to top button
Close