вести

Работилница за намалување на ранливоста на земјоделството од климатските промени

(Oвој напис е објавен на: септември 19, 2017)

traktor

Работилница на тема „Намалување на ранливоста на земјоделството од климатските промени“ ќе се одржи денеска и утре во Маврово во организација на Огранизацијата за земјоделство и храна при Обединетите нации (ФАО).

На работилницата ќе се обратат министерот за земјоделство, шумарство и водостопанство Љупчо Николовски, странски експерти од мисијата на ФАО, како и професори од Факултетот за земјоделски науки и храна. 

Почнувајќи од 2015 година, Министерството за земјоделство, шумарство и водостопанство на Република Македонија вопостави партнерство со Организацијата за земјоделство и храна на Обединетите нации – ФАО,  со цел институционално интегрирање на мерки за климатски промени во Македонија.

Еден од проектите во рамки на кој се спроведуваат активности во оваа насока е проектот „Намалување на ранливоста на земјоделството кон климатски промени“ кој завршува во декември 2017 година.

Проектот има за цел да воспостави подобро разбирање на постоечката структура на МЗШВ и да предложи мерки за долгорочно институционално интегрирање на климатските промени на МЗШВ, како и да обезбеди поддршка за формирање на интер-институционална платформа која би го олеснила координирањето на национално ниво./МИА


 

канал5

 

Тагови

Валентина Соколовска

Зелена берза – Гласот на земјоделецот Заедно со Вас, драги земјоделци, ја создадовме „Зелена берза“, како Здружение на земјоделци, како начин на заедничка работа преку кој ќе стигнеме до нашите јасни заеднички цели: да се слушне гласот на секој земјоделец, да размениме искуства, да создадеме услови во кои ќе можеме успешно да работиме, а земјоделскиот труд да добие соодветен приход. „Зелена берза“, постои за Вас, да ве поттикне, да ве информира, но и заеднички со Вас да се избори за квалитетно и исплатливо производство, за производи кои гарантирајќи квалитет ќе обезбедат сигурност, стабилност и добар профит. Визијата на најголемото, невладино и непрофитно, земјоделско здружение во Р. Македонија – „Зелена Берза“ е да прераснеме во здружение со илјадници членови, здружение со големо влијание врз законските норми кои го регулираат земјоделието и здружение кое ќе му даде глас на секој индивидуален земјоделец. Грб во тешките времиња и земјоделски промотор во добрите. Нашата мисија е да го промовираме македонскиот земјоделец, да градиме партнерски односи со производителите и со трговците, да создадеме заедница на македонските производители на храна која ќе ги претставува и ќе се бори за интересите на современето македонско земјоделие, во државата и странство. Приклучете ни се, бидете дел од нас. Раскажете ја вашата приказна, актуелизирајте го Вашиот проблем, презентирајте ја Вашата идеја, понудете добри совети. Ние сме тука, да го пренесеме Вашиот збор, да преземеме активности и заеднички да креираме успеси, што ни е силно потребно, на сите нас, кои директно или индиректно, сме дел од земјоделието. Успехот во оваа гранка, е успех на животот, зошто здравата храна е еден од клучните фактори за здрав живот, а земјоделецот е неговиот најважен столб. И нашиот месечник е олицетворение на вредностите кои ги застапува Зелена берза. Делењето на бесплатни примероци има за цел да го зголеми опсегот на гласот на земјоделците, заедно да ги решиме децениските земјоделски проблеми, натежнати врз сите нас. Заедно да го продолжиме патот кој започнавме да го трасираме. Креирајте го Вашиот весник, според Вашите желби и потреби. Ние сме тука за Вас. Редакцијата на нашиот и Ваш весник, Ви стои на располагање за споделување на Вашата приказна, Вашите совети и Вашето искуство во земјоделието. Контактирајте не на телефон 071 207 021, преку електронска пошта [email protected] или на страната на ФБ / Зелена Берза Срдечен поздрав, Вашата Зелена Берза

Слични написи

Back to top button
Close