вести

Ревитализирање на старите овошки во Пијанец и Малеш

(Oвој напис е објавен на: март 30, 2018)

ovoski

Околу две децении не се применети речиси никакви агротехнички мерки врз овошните насади во Пијанец и Малеш, подигнати во педесетите години од минатиот век.

Според експертите, со наездата на индустријата се заборави на старите сорти. Свеста за нивното значење и ревитализација мора да се подигне.

Тоа е и целта проектот што го спроведува Здружението на производители на органски производи „Аронија“ од Делчево со поддршка на ГЕФ Програмата за мали грантови, и во чии рамки, во пехчевското село Панчарево се одржа првата обука за ревитализирање на овошните култури. Ја спроведе професорот Тошо Арсов од Факултетот за земјоделски науки и храна.

– За да подигнете јаболков насад и тој да влезе во полна родност се потребни најмалку 10 години, а овие запуштени, но се уште витални стебла за една до две години можат да бидат ревитализирани, да даваат добар и квалитетен род, рече Арсов.

Преку практично изведување на начините за кроење, професорот покажа кои се најважните мерки што треба да ги спроведат овоштарите во овој период од годината.

– Во овој момент најважни се подмладувањето, просветлувањето и поставувањето на костурот на стеблото, но оставаме овошките да имаат и род. Овие мерки треба да продолжат и во текот на вегетацијата со летна резидба за наредната година да се добие родно младо дрво кое ќе може да се одржува во добра кондиција. Јаболкото бара редовна резидба за да се воспостави рамнотежа према родот и прирастот, за секоја година да се добива одредена количина квалитетен род, а не една година јаболкото да има премногу род, а друга година воопшто или малку. Целта е, освен да се возобноват, да се произведе и квалитетен род од овие стари сорти јаболка, нагласи Арсов.

Како што истакна Фиданчо Христов, претседател на Здружението на производители на органски производи „Аронија“, во октомври ќе бидат презентирани постигнатите резултати од проектот.

– Мислиме дека ќе успееме да ги ревитализираме овие стари сорти јаболка. Во наредната година ќе ги калемиме и потоа, луѓето, зависно од интересот, ќе можат сами да произведуваат нови дрвца кои исто така можат да се носат и во расадник за произведување расад. Планирано е и да се изврши анализа на старите сорти јаболка и круша за да се утврди здравствената состојба и да се произведуваат здрави калем-гранки, рече Христов.

Проектот ќе трае до ноември 2018 година, а следната обука е предвидена за утре, со овоштарите од беровскиот регион.


 

a1on

Тагови

Валентина Соколовска

Зелена берза – Гласот на земјоделецот Заедно со Вас, драги земјоделци, ја создадовме „Зелена берза“, како Здружение на земјоделци, како начин на заедничка работа преку кој ќе стигнеме до нашите јасни заеднички цели: да се слушне гласот на секој земјоделец, да размениме искуства, да создадеме услови во кои ќе можеме успешно да работиме, а земјоделскиот труд да добие соодветен приход. „Зелена берза“, постои за Вас, да ве поттикне, да ве информира, но и заеднички со Вас да се избори за квалитетно и исплатливо производство, за производи кои гарантирајќи квалитет ќе обезбедат сигурност, стабилност и добар профит. Визијата на најголемото, невладино и непрофитно, земјоделско здружение во Р. Македонија – „Зелена Берза“ е да прераснеме во здружение со илјадници членови, здружение со големо влијание врз законските норми кои го регулираат земјоделието и здружение кое ќе му даде глас на секој индивидуален земјоделец. Грб во тешките времиња и земјоделски промотор во добрите. Нашата мисија е да го промовираме македонскиот земјоделец, да градиме партнерски односи со производителите и со трговците, да создадеме заедница на македонските производители на храна која ќе ги претставува и ќе се бори за интересите на современето македонско земјоделие, во државата и странство. Приклучете ни се, бидете дел од нас. Раскажете ја вашата приказна, актуелизирајте го Вашиот проблем, презентирајте ја Вашата идеја, понудете добри совети. Ние сме тука, да го пренесеме Вашиот збор, да преземеме активности и заеднички да креираме успеси, што ни е силно потребно, на сите нас, кои директно или индиректно, сме дел од земјоделието. Успехот во оваа гранка, е успех на животот, зошто здравата храна е еден од клучните фактори за здрав живот, а земјоделецот е неговиот најважен столб. И нашиот месечник е олицетворение на вредностите кои ги застапува Зелена берза. Делењето на бесплатни примероци има за цел да го зголеми опсегот на гласот на земјоделците, заедно да ги решиме децениските земјоделски проблеми, натежнати врз сите нас. Заедно да го продолжиме патот кој започнавме да го трасираме. Креирајте го Вашиот весник, според Вашите желби и потреби. Ние сме тука за Вас. Редакцијата на нашиот и Ваш весник, Ви стои на располагање за споделување на Вашата приказна, Вашите совети и Вашето искуство во земјоделието. Контактирајте не на телефон 071 207 021, преку електронска пошта [email protected] или на страната на ФБ / Зелена Берза Срдечен поздрав, Вашата Зелена Берза

Слични написи

Back to top button
Close