вестиМакедонијаТоп вести

Се основаше конвивиум  Slow food -Прилеп

Се основаше конвивиум  Slow food -Прилеп

СЛОУ ФУД-ПРИЛЕП е новиот конвивиум кој се придружи на големото семејство Слоу фуд. На Основачкото  Собрание на Конвивиумот  Тодорка Наумоска-Димески,  дипломиран нутриционист од Прилеп е избрана на чело на оваа Слоу фуд група.

Со ова и Прилеп стана дел од светското движење во кое се вклучени 160 држави во светот со вкупно 100.00  членови. Станува збор за еко-гастрономско движење, започнато во 1986 година како протест против брзата храна. Во Slow food  Прилеп  веќе членуваат производители на храна од растително и животинско потекло, агрономи, нутриционисти, наставници, економисти, информатичари, научниции  луѓе со различни професионални профили кои  ќе придонесуваат во  развојот  и исполнувањето  на мисијата на Slow food да се обезбеди добра, чиста и правична храна.

Slow food -Прилеп е член на Националната организација Slow food Македонија која е основана во 2018 година,  наскоро се очекува основање на конвивиумите во Охрид и Преспа.

Целите на Slow food  се да ги претстави пред купувачите малите производители, да воспостави контакт меѓу нив, на купувачите да им се овозможи да купуваат еколошки здрава и корисна храна, произведена врз основа на древните земјоделски знаења кои ја вклучуваат љубовта кон земјата и хуманиот  однос кон растенијата и животната средина воопшто. Од друга страна со саемите и презентациите локалните производители добиваат можност за претставување на своите уникатни, автентични производи што се белег на локалната средина, информираат од Slow Food  Прилеп.

Слични написи

Back to top button
Close