вести

Штетници ги напаѓаат житните култури во кочанско

Поради појавата на суша во кочанскиот регион подолг период се јавија одредени проблеми кај житните култури посебно кај пченицата затоа што таа бара поголема влага од јачменот. Забележана е појава на штетниците житна пијавица и црн житарец пченицата.

shtetnici gi napagjaat zhitnite kulturi vo kochansko

 

Затоа од Агенцијата за поттикнување на развојот на земјоделството во Кочани со апел до земјоделците дека треба да вршат редовни контроли на своите посеви и да ги заштитат со инсектициди. Во делот на градинарските култури забележана е појава на компировата златица која што ги напаѓа посевите со компири и предизвикува големи штети.

Тагови

Слични написи

Прочитајте исто така

Close
Back to top button
Close