fbpx
ВестиМакедонијаТоп вести

Светски пример за корона кризата: Синџир за супермаркети отвора 16.000 работни места

Најголемиот британски ланец на супермаркети „Теско“ најави дека ќе создаде дополнителни 16.000 постојани работни места за поддршка на силниот раст на бизнисот преку Интернет.

„Теско очекува дека повеќето од овие позиции ќе ги пополнат колегите кои привремено се вработија на компанијата на почетокот на пандемијата COVID-19 и сакаат да останат и да работат трајно“, објави британскиот ланец на супермаркети.

Овие работни места ќе вклучуваат 10,000 лица поврзани со примање и извршување нарачки од клиенти, 3.000 возачи на испорака, како и голем број други работни места во продавниците и центрите за дистрибуција.

Во кризата со корона, многу компании, вклучувајќи трговци на мало, хотели и авиокомпании, отпуштаат десетици илјади работници за да ги намалат трошоците за работа. Британските супермаркети, од друга страна, ангажираат нови работници за да ја исполнат зголемената побарувачка за испорака на храна на прагот.

Синџирите за попусти на супермаркетите „Алди“ и „Лидл“ минатиот месец најавија создавање дополнителни 1.200 и 1.000 работни места во Велика Британија оваа година, бидејќи тие продолжуваат да отвораат нови продавници и да ги зголемат пазарните удели.

Најголемиот оператор на ланци на супермаркети во САД и Европа, Ахолд Делхаиз, неодамна објави дека во продавниците на тој бренд се вработени повеќе од 45.000 нови работници на глобално ниво во вториот квартал, потсетува Ројтерс.


 

biznismk

Слични написи

Back to top button
Close