вести

Слаба искористеност на европските пари за рурален развој

(Oвој напис е објавен на: март 4, 2017)

slaba iskoristenost na evropskite pari za ruralen razvoj

Земјоделците ќе можат да аплицираат за средства од ИПАРД 2 програмата со готови проекти, а кои ќе можат да ги подигнат бесплатно од подрачните единици на Министерството за земјоделство.

На располагање имаат 27 типски проекти за изградба на сточарски фарми, подигнување на овошни и лозови насади, за изградба на мандри и силоси. Бирократските процедури се една од причините за слабата искристеност на првиот програмски фонд, поради што од Министерството за надеваат дека готовите проекти ќе им го олеснат пристапот на земјоделците до европските пари.
И покрај неповратните средства, фондови и субвенции, се уште увозот на храна е речиси двојно поголем од извозот. Според последните податоци на државната статистика, до ноември минатата година во Македонија се увезени храна и живи животни во вредност од 500 милиони евра, а извезени 210 милиони евра помалку.
Според министерот потребен е подолг рок за ефектите од инвестициите во земјоделството да станат видливи .
Со ИПАРД 1 програмата на Македонија и беа на располагање 85 милиони евра неповратни средства, од кои беа инвестирани само 30 отсто. Поради слабата искористеност, со втората програма Македонија доби на располагање 60 милиони евра.
Тагови

Валентина Соколовска

Зелена берза – Гласот на земјоделецот Заедно со Вас, драги земјоделци, ја создадовме „Зелена берза“, како Здружение на земјоделци, како начин на заедничка работа преку кој ќе стигнеме до нашите јасни заеднички цели: да се слушне гласот на секој земјоделец, да размениме искуства, да создадеме услови во кои ќе можеме успешно да работиме, а земјоделскиот труд да добие соодветен приход. „Зелена берза“, постои за Вас, да ве поттикне, да ве информира, но и заеднички со Вас да се избори за квалитетно и исплатливо производство, за производи кои гарантирајќи квалитет ќе обезбедат сигурност, стабилност и добар профит. Визијата на најголемото, невладино и непрофитно, земјоделско здружение во Р. Македонија – „Зелена Берза“ е да прераснеме во здружение со илјадници членови, здружение со големо влијание врз законските норми кои го регулираат земјоделието и здружение кое ќе му даде глас на секој индивидуален земјоделец. Грб во тешките времиња и земјоделски промотор во добрите. Нашата мисија е да го промовираме македонскиот земјоделец, да градиме партнерски односи со производителите и со трговците, да создадеме заедница на македонските производители на храна која ќе ги претставува и ќе се бори за интересите на современето македонско земјоделие, во државата и странство. Приклучете ни се, бидете дел од нас. Раскажете ја вашата приказна, актуелизирајте го Вашиот проблем, презентирајте ја Вашата идеја, понудете добри совети. Ние сме тука, да го пренесеме Вашиот збор, да преземеме активности и заеднички да креираме успеси, што ни е силно потребно, на сите нас, кои директно или индиректно, сме дел од земјоделието. Успехот во оваа гранка, е успех на животот, зошто здравата храна е еден од клучните фактори за здрав живот, а земјоделецот е неговиот најважен столб. И нашиот месечник е олицетворение на вредностите кои ги застапува Зелена берза. Делењето на бесплатни примероци има за цел да го зголеми опсегот на гласот на земјоделците, заедно да ги решиме децениските земјоделски проблеми, натежнати врз сите нас. Заедно да го продолжиме патот кој започнавме да го трасираме. Креирајте го Вашиот весник, според Вашите желби и потреби. Ние сме тука за Вас. Редакцијата на нашиот и Ваш весник, Ви стои на располагање за споделување на Вашата приказна, Вашите совети и Вашето искуство во земјоделието. Контактирајте не на телефон 071 207 021, преку електронска пошта [email protected] или на страната на ФБ / Зелена Берза Срдечен поздрав, Вашата Зелена Берза

Слични написи

Back to top button
Close