fbpx
Вести

Снегот ги штити посевите

snegot gi shtiti posevite

Снегот ги заштитува есенските посеви и обезбедува влага во почвата. Агрометеоролозите велат дека е сѐ уште рано да се утврдуваат евентуалните штети кај овошките и лозјата настанати поради ниските поларни температури.

Минималните температури на воздухот ја одржуваат непроменета снежната покривка во поголемиот дел од земјава, што е одлично за есенските посеви и за нивната заштита.

Малку поумерените температури на воздухот во овој период овозможуваат и нормални услови за презимување и кај посевите и кај многугодишните овошки и винова лоза.

Во наредниот период очекуваните температури на воздухот со вредности до -10 целзиусови степени нема да ја променат ваквата состојба.

Евентуалните штети од измрзнувања е можно да се утврдат по целосното стабилизирање на времето и на почетокот на вегетацијата.

Со пролетното кроење на овошките и на виновата лоза е можно и оптстранување на дел од штетите на стеблата настанати од измрзнување.

Тагови

Слични написи

Back to top button
Close