вестиСоветиТоп вести

Совети за почетници: Како да одгледувате грозје во вашиот двор

Не мора да имате големо лозје за да уживате во грозјето, да направите џем или вино за вашата душа. Можете да садите грозје во градината или во дворот и да уживате во него секоја година. Научете како да садите и одржувате лоза.

Кога ќе гризнете зрно грозје топло од сонцето и ќе ви пукне во устата со сите сокови, едноставно ќе се заљубите во одгледување  винова лоза.

Да знаете како да одгледувате грозје значи прво да ја изберете вистинската сорта за одредена цел  во  вашиот регион. Што треба да земете во предвид?

За што планирате да го користите грозјето? Можеби сакате само да го јадете, да направите сок или џем. Можеби сте повеќе заинтересирани за производство на вино. Постојат различни сорти кои најдобро одговараат на секоја од овие задачи. Затоа, важно е да изберете сорта што  е погодна за нејзината  намена.

Дали сортата  што ја избравте е прилагодена на вашата клима? Сортите што одговараат на вашите климатски услови на летни горештини и зимски студови ќе растат подобро и ќе бидат поотпорни на штетници и студ.

Пред да садите лоза, треба да ја обележите областа каде што сакате да ја засадите  и да започнете со подготовка на почвата. Грозјето бара многу сонце и добро исцедена почва, како и земја без плевел и трева. Затоа е потребно: да се обработува почвата, да се тестира почвата и да се додадат ѓубрива и дренажен материјал на почвата доколку е потребно, да се извлечат сите плевели. Планирајте да засадите редови ориентирани север-југ, за максимално искористување на сончевата светлина.

Можете да одгледувате грозје и  на вертикални столбови со хоризонтални жици што ќе го држат или на крошна за да обезбедите сенка. Буквално може да засадите само еден ред до оградата, каде што самата ограда може да биде потпора. Дефинитивно тоа  ќе го испланирате прво пред садењето, односно што подобро се вклопува во вашата градина или двор.

По обележувањето на положбите и подготвувањето на почвата, потребно е да се купат лози со развиени корени.

Засадување лози

Засадете лози во рана пролет, кога може да најдете разни сорти со развиени корени на располагање. Пред садењето, намалете го постојниот корен на приближно 15 см и потопете го во вода. Ова ќе ги поттикне корените да растат близу до дрвото. Кореновиот систем на лозата може да расте длабоко, па затоа е потребно  добро да се  обработи  почвата. По садењето,  ќе треба да направите кастрење на самата  лоза. Отсечете ги сите, освен една дршка, а потоа побарајте пупки на дршката. Исечете го стеблото на само два пупки и сте на добар пат.

Исхрана и заштита на лозите

За време на првите две до три години, секоја рана пролет, ставајте азотно ѓубриво. Сè зависи од нејзиниот развој. Надгледувајте ја. Дали лозата изгледа живо и здраво? Во тој случај, не ви треба ѓубриво.

Што се однесува до заштитата на лозата, ја напаѓаат од разни инсекти како што се гроздов молец, тироидниот молец, како и патогени,  а најчеста  е пламеницата. Се препорачува да прочитате која е најдобрата заштита на винова лоза од сиво гниење, пепелница и пламеница.

Градинарски грозје

Режењето  се врши за време на периодот на мирување на лозата, од кога нејзините лисја паѓаат на есен, до бубрење на  пупките  во пролет следната година, односно до крајот на април. За време на основното  режење, неколку ластари се сечат до основата, а одредени ластари  се сечат на одредено растојание од основата.

Должината на ластарите што се оставаат  на лозата служат  за разликување на родовите елементи,  кратки  прачки до три пупки, долги  до пет пупки, кратки лакови до осум пупки, средно долги лакови до 12 пупки и долги лакови со повеќе од 12 пупки . Проверете ги деталните упатства за режење на лозата од земјоделски експерт и советодавна служба.

Ако одлучите да  ја режите лозата  во зима, следете ги советитењ од експерти  кога е вистинското време за зимско закројување на лозјата.

Ќе  бидете шокирани од количината што ќе ја намалите, но не дозволувајте тоа  да ве вознемири, бидејќи тоа ќе направи вашата лоза да расте подобро.

 

Тагови

Слични написи

Back to top button
Close