вести

CTO ги укина субвенциите за извоз на земјоделски производи

Државите од Светската трговска организација (СТО) се договорија да ги укинат субвенциите за извоз на земјоделски производи.

sto gi ukina subvenciite za izvoz na zemjodelski proizvodi

 

Развиените држави се согласија веднаш да ги прекинат субвенциите, а државите во развој мораат тоа да го направат до 2018 година.

СТО што претставува 162 држави, ова го нарече “најзначајниот исход за земјоделството” откако е формирана оваа организација од 1995 година.

subvencii_g

Но, долгите преговори за другите трговски бариери завршија без решение на крајот од самитот што се одржа во Кенија.

Укинувањето на субвенциите за извоз на земјоделските производи би требало да им помогне на фармерите во посиромашните држави да бидат поконкурентни.

Самитот на министри што заврши во саботата по пет дена преговори беше првиот самит што се одржал во Африка.

СТО го нарече овој договор ” историски”, а Европската комисија рече дека тоа би било “добро за по фер трговија”.

Тагови

Слични написи

Back to top button
Close