вестиМакедонијаТоп вести

Светските цени на храната растат четврта година по ред

Индексот на цени за зеленчук на FAO се зголемил за седум проценти во јануари, што е најголем пораст во последните три години.

Индексот на цени на корпата за основни прехранбени производи во просек изнесувал 182,5 поени во текот на јануари, што претставува зголемување од околу 0,7 проценти во однос на декември, а за 11,3 проценти повисок во однос на јануари 2019 година, се вели во извештајот на Организацијата за храна и земјоделство на Обединетите нации (FAO).

Растителни масла, шеќер и брашно се сметаат како главни ставки на индексот кои се следат месечните промени на меѓународните цени на прехранбените производи, соопштиле FAO.

Цените на палминото, соиното, сончогледовото и маслото од маслодајна репка, исто така се зголемиле.

Цените почнале многу благо да се намалуваат во втората половина на јануари, одржувајќи неизвесност на пазарите од потенцијалното влијание од неодамнешната појава на коронавирусот и трговските тензии помеѓу Индија и Малезија.

Раст на цените на житарките и млечните производи

Индексот на цените на шеќерот се зголемил за 5,5 проценти, водено од очекувањата на значително пониското производство на шеќер во неколку главни земји производители.

Зголемувањето е ублажено со континуираното слабеење на бразилската валута и неодамнешниот пад на цените на сировата нафта, што влијаело на побарувачката на шеќерна трска за производство на етанол.

Индексот на цените на житни култури се зголемил за 2,9 проценти во однос на декември, воден од повисоките цени на пченицата, потоа пченката и оризот, најголем дел се должи на повисоката побарувачка во неколку земји.

Индексот на цените на млечните производи е зголемен за 0,9 проценти, под влијание на силната увозна побарувачка за путер, сирење и обезмастено млеко во прав.

Во меѓувреме, индексот на цените на месото го промени 11 месечниот раст и е намален за четири проценти во текот на јануари, поради намалените набавки од Кина и Далечниот исток, како и големата извозна достапност на свинско и говедско месо.

Извор: Денар

Тагови

Слични написи

Back to top button
Close