Услови за одгледување аронија

Услови за одгледување аронија

Аронијата е култура која што не е многу пробирлива на климатските и почвените услови. Таа е адаптибилна и на сува и на влажна клима, но подобри резултати дава во реони со поумерена влажност во почвата и воздухот. Во текот на зимата надземниот дел издржува температури и пониски од -30 до -35°C, а кореновиот систем може да настрада на температура од -11 до -12°C. Во наши услови ретко кога се случуваат вакви температурни екцесии па поради…

Повеќе...

Рецепт за најздравиот сок: СОК ОД АРОНИЈА

Рецепт за најздравиот сок: СОК ОД АРОНИЈА

Бобинките од аронија е најдобро да се замрзнат и по потреба да се вадат и блендираат, но доколку имате поголема количина од ова овошје, зошто да не си приготвите вкусен и здрав сок. Рецептот е даден за еден килограм аронија, но вие зголемете ги количините во еднаков однос според планирата количината што ја имате. ПОТРЕБНИ СОСТОЈКИ: 1 кг бобинки аронија 500 мл вода 400 г интегрален шеќер ½ лимон – сок ПОСТАПКА: Во подлабока шерпа…

Повеќе...

И во Македонија се бараат сезонски работници: Дневница по 1.000 денари за берење на јаболка, грозје, аронија…

И во Македонија се бараат сезонски работници: Дневница по 1.000 денари за берење на јаболка, грозје, аронија…

Во земјава се бараат сезонски работници за берба на јаболка, грозје, аронија и друго овошје, во Ресен, Преспа, Берово, Кавадарци, а дневно може да се заработат по 700, 800 до 1000 денари, пишува Фактор. Во ресенско – преспанскиот крај ќе бидат потребни над 1000 берачи на јаболка оваа есен, иако на три локации паѓаше град кој направи штети и уништи дел од родот. „Во Преспа бербата почнува на 27 септември. Се бере до 1 ноември, четири…

Повеќе...

МОЖЕТЕ ДА ЗАРАБОТИТЕ 50.000 ЕВРА ПО ХЕКТАР: Србите ова масовно го садат

МОЖЕТЕ ДА ЗАРАБОТИТЕ 50.000 ЕВРА ПО ХЕКТАР: Србите ова масовно го садат

Бум има во Србија во производството на боровница. Цената е стабилна и веќе две години изнесува 720 динари по килограм. Почетните вложувања не се мали и изнесуваат од 30.000 до 50.000 евра по хектар. На пазарот во светот боровница нема доволно, а побарувачката расте. Веќе следниот месец во Полска почнува производството, а со тоа цената ќе падне. Боровницата е чувствителна на квалитетот на водата и земјиштето. Еден  хектар во добра година може да роди од…

Повеќе...

АРОНИЈА – ТЕХНОЛОГИЈА НА САДЕЊЕ, ОДГЛЕДУВАЊЕ, БЕРБА

АРОНИЈА – ТЕХНОЛОГИЈА НА САДЕЊЕ, ОДГЛЕДУВАЊЕ, БЕРБА

Еколошки услови за одгледување на аронијата – Аронијата е овошје со бобичаста форма кое најмногу наликува на плод од боровница. Ја нарекуваат сибирска боровница. Таа е растение кое расте во облик на грмушка. Нејзиниот плод се јаде, има многу лековито дејство и може да се бере и после два месеци откако ќе созрее. За аронијата не е потребно прскање бидејќи не може да заболи од болести или вошки. Аронијата е култура која што не е…

Повеќе...

ТЕХНОЛОГИЈА , САДЕЊЕ, ОДГЛЕДУВАЊЕ И БЕРБА НА АРОНИЈА

ТЕХНОЛОГИЈА ,  САДЕЊЕ, ОДГЛЕДУВАЊЕ И БЕРБА НА АРОНИЈА

Аронијата е овошје со бобичаста форма кое најмногу наликува на плод од боровница. Ја нарекуваат сибирска боровница. Таа е растение кое расте во облик на грмушка. Нејзиниот плод се јаде, има многу лековито дејство и може да се бере и после два месеци откако ќе созрее. За аронијата не е потребно прскање бидејќи не може да заболи од болести или вошки. Аронијата е култура која што не е многу пребирлива на климатските и почвените услови….

Повеќе...

Одлична заработка со одгледување Аронија

Одлична заработка со одгледување Аронија

„Производството е исплатливо. Ако хектар пченица ви е 4 до 8 илјади куни, а хектар аронија е некаде 100 илјади куни“, вели Дарко Балаш, шеф на продажба. Може да правиме споредби и со другите култури кои успеваат во Славонија. Килограм сливи изнесува 3 куни. Килограм аронија 60 куни.
„Во седмата година кога роди најмногу, ќе дојдете до цифри од 12 тони по хектар, додава Балаш.

Повеќе...