Се намалува бројот на семејства кои се занимаваат со земјоделство

Се намалува бројот на семејства кои се занимаваат со земјоделство

Сè помал е бројот на земјоделски семејни стопанстава во земјава. Земјоделците се пензионираат без да остават наследник кој ќе ја  работи нивната земја. Закон со кој се регулираат семејните стопанска има но е неупотреблив, се жалат од агроздруженијата. -Без подлабоко дефинирање на земјоделските семејни стопанства тие не можат да се одвојат од останатите земјоделски стопанства. И да најдат посебно место во политиките преку третирање од специјални мерки за поддршка, рече Васко Хаџиевски од Здружението на…

Повеќе...

Состанок на работната група за земјоделство на Националната конвенција на ЕУ

Состанок на работната група за земјоделство на Националната конвенција на ЕУ

На денешниот состанок обраќање ќе има и министерот за земјоделство, шумарство и водостопанство, Љупчо Николовски. Семејно земјоделство – одржлив модел за развој на руралните средини е темата на четвртата работна сесија на Работната група 1 – Земјоделство и рурален развој (Поглавје 11) на Националната конвенција за Европската Унија во Република Северна Македонија. Од Националната конвенција очекуваат отворена дебата на учесниците, меѓу кои претставници на релевантното министерството, на граѓански здруженија активни во оваа област, фармери, претприемачи и други стручни…

Повеќе...

МЗШВ: Мерките во новите Програми за финансиска поддршка во земјоделството и руралниот се подготвуваа во комуникација со производителите на јаболка

МЗШВ: Мерките во новите Програми за финансиска поддршка во земјоделството и руралниот се подготвуваа во комуникација со производителите на јаболка

Промените во мерките во новата Програма за директни плаќања во делот на финансиската поддршка за производство на јаболка, се направени по барање на производителите на јаболка. Конкретно, пред носењето на Уредбата за директни плаќања беа одржани повеќе состаноци со подсекторските работни групи во МЗШВ, во кои членуваат производители на јаболка меѓу кои и дел од организаторите на денешниот протест. Трансформирањето  на субвенцијата за килограм предадено јаболка е направена по барање на дел од овоштарите кои…

Повеќе...

Николовски: Воведуваме мерки за поддршка во земјоделството, со кои ги задржуваме младите во земјава

Николовски: Воведуваме мерки за поддршка во земјоделството, со кои ги задржуваме младите во земјава

Воведуваме мерки за поддршка во земјоделството, со кои ги задржуваме младите во земјава, рече вечерва министерот за земјоделство Љупчо Николовски на трибина во Кавадарци. -Согласно препораките на Европската унија, ќе ја воведеме шемата на млади земјоделци и во програмата за директна поддршка, сите овие мерки кои досега ги збориме се на база на повеќе програми и фондови. Но тоа ќе го направиме и во програмата за субвенции, каде што мерките за младите земјоделци ќе добијат…

Повеќе...

Повеќето жени-фармери се уште неформално вклучени во земјоделството

Повеќето жени-фармери се уште неформално вклучени во земјоделството

Голем број од жените фармери се неформално вклучени во земјоделскиот сектор или не е регистрирана нивната дејност поради што здравствното и социјалното осигурување не им е платено. Тоа директно влијае врз квалитетот на нивното живеење, рече денеска министерката за труд и социјална политика Мила Царовска. На завршниот настан од проектот „Мерење на нивото на зајакнување на жените во земјоделството со примена на експериментален економски метод“, Царовска напомена дека е неопходно да се подигне свеста зошто…

Повеќе...

Повеќето жени-фармери се уште неформално вклучени во земјоделството

Повеќето жени-фармери се уште неформално вклучени во земјоделството

Голем број од жените фармери се неформално вклучени во земјоделскиот сектор или не е регистрирана нивната дејност поради што здравствното и социјалното осигурување не им е платено. Тоа директно влијае врз квалитетот на нивното живеење, рече денеска министерката за труд и социјална политика Мила Царовска. На завршниот настан од проектот „Мерење на нивото на зајакнување на жените во земјоделството со примена на експериментален економски метод”, Царовска напомена дека е неопходно да се подигне свеста зошто е…

Повеќе...

Проекти за туризам, пчеларство и земјоделство ќе се реализираат преку ReLOaD програмата во Ресен

Проекти за туризам, пчеларство и земјоделство ќе се реализираат преку ReLOaD програмата во Ресен

„Пчеларство – еколошки бизнис за младите“, „Туристички саем во Преспа“, „Општествена интеракција и економско зајакнување на младите“ и „Рурален туризам – можност за одржлив развој на локалната заедница“ се четирите проекти што наредните шест до осум месеци ќе се реализираат во општина Ресен. Проектите ќе бидат финансирани преку Регионалната програма за локална демократија во Западен Балкан (ReLOaD) на УНДП и Европската унија. За кофинансирање од Буџетот на општина Ресен ќе бидат исплатени 638.172 денари или…

Повеќе...

Министерот за земјоделство ги бендиса ѓомлезето, биеното сирење и домашната мастика

Министерот за земјоделство ги бендиса ѓомлезето, биеното сирење и домашната мастика

Љупчо Николовски и Николче Николовски денеска потпишаа Меморандум за соработка помеѓу Министерството за земјоделство и Слоу фуд Македонија и договорија со заеднички сили што поскоро да ги заштитат и промовираат автентичните македонски производи, како ајварот, кратовската раванија, афионовото семе, буковската пипер, валандовската калинка и многу други традиционални македонски производи. Со потписите на министерот за земјоделство Љупчо Николовски и претседателот на националниот одбор на здружението Слоу Фуд Македонија,  Николче Николовски,  се официјализираше соработката помеѓу Министерството за…

Повеќе...

Дигитализација на земјоделството за поефикасно користење на ресурсите

Дигитализација на земјоделството за поефикасно користење на ресурсите

Во рамки на Глобалниот форум за храна и земјоделство во Берлин, министерот за земјоделство, шумарство и водостопанство Љупчо Николовски денеска учествуваше на 11. Берлинска конференција на министри за земјоделство, на која е усвоено „Коминике 2019“ на тема „Земјоделството се дигитализира – Паметни решенија за идното земјоделство“. Како што соопшти МЗШВ, министрите дискутираа за тоа како може да се примени дигитализацијата за да се промовира економски оправдано, ресурсно-зачувано и потрошувачки ориентирано земјоделството, преку искористување на потенцијалите…

Повеќе...

МЗШВ: Наскоро истекува рокот за конкурирање за двете мерки за инвестиции во земјоделството од ИПАРД 2 Програмата

МЗШВ: Наскоро истекува рокот за конкурирање за  двете мерки за инвестиции во земјоделството од  ИПАРД 2 Програмата

За три недели односно на 29-ти овој месец истекува рокот за поднесување на барања за мерката 3 „Инвестиции во материјални средства за преработка и маркетинг на земјоделски и рибни производи“. Рокот за поднесување на барања за мерката 1 „Инвестиции во материјални средства на земјоделски стопанства“ истекува на 9-ти феврурари. Министерот Николовски посочи дека вкупната сума што е на располагање за домашниот агро-сектор преку овие два повика е во износ од 25 милиони евра. Односно вкупната…

Повеќе...

Израелска компанија заинтересирана за инвестирање во македонското земјоделство

Израелска компанија заинтересирана за инвестирање во македонското земјоделство

Министерот без ресор, задолжен за привлекување странски инвестиции, Бардул Даути, придружуван од Никица Бачовски, посебен советник на министерот за земјоделство, шумарство и водостопанство, денеска во Владата се сретна со претставници на израелската компанија „Даган“, фирма со над триесетгодишно искуство, специјализирана за земјоделски проекти и еден од водечките провајдери на иновативна технологија во земјоделската дејност. Министерот Даути на средбата ги презентираше можностите што ги нуди Македонија за потенцијалните инвеститори запознавајќи ги со Планот за економски раст…

Повеќе...

Колку придонесоа субвенциите за развој на земјоделството – разговор со министерот Николовски во Студио 1

Колку придонесоа субвенциите за развој на земјоделството – разговор со министерот Николовски во Студио 1

Гостин во отвореното Студио 1 на телефонска линија со граѓаните беше министерот за земјоделство, шумарство и водостопанство Љупчо Николовски, кој зборуваше за состојбите во аграрот. Како што објасни, Владата има обезбедено средства за субвенции, а во наредната година ќе се доделуваат принципиелно. -Најголемата критика според сите истражувања и анализи кои треба да ни послужат за постепени промени беше дека субвенциите немаат ефект, односно не се прилагодени на заедничката европска политика или не даваат доволно ефект…

Повеќе...

Индексот на цените во земјоделството кај инпутот е зголемен за 5.5 %, а кај аутпутот се бележи зголемување од 5.1 %

Индексот на цените во земјоделството кај инпутот е зголемен за 5.5 %, а кај аутпутот се бележи зголемување од 5.1 %

Според податоците на Државниот завод за статистика, индексот на цените во земјоделството во ноември 2018 година, во однос на истиот месец од претходната година, кај инпутот е зголемен за 5.5 %, а кај аутпутот се бележи зголемување од 5.1 %. Во ноември 2018 година, во споредба со ноември 2017 година, индексот на цените на инпут 1 (тековно потрошени средства во земјоделството) изнесува 105.8, а индексот на цените на инпут 2 (средства наменети за инвестиции во…

Повеќе...

НИКОЛОВСКИ: СО ХИДРОСИСТЕМОТ „ЛИСИЧЕ 2“ ДО ПОКОНКУРЕНТНО ЗЕМЈОДЕЛСТВО

НИКОЛОВСКИ: СО ХИДРОСИСТЕМОТ „ЛИСИЧЕ 2“ ДО ПОКОНКУРЕНТНО ЗЕМЈОДЕЛСТВО

Со изградбата на системот за наводнување „Лисиче 2“ директно ќе влијае врз подобрување на конкурентноста на земјоделството – порача министерот за земјоделство Љупчо Николовски на денешнита средби со жителите велешкиот регион. Вкупната инвестиција е околу 28,5 милиони евра, а ќе се финансира со помош на германската развојна банка „KFW“ банка. Оовој систем за наводнување треба да обезбеди вода за наводнување на околу 5.000 хектари земјоделска површина, вода за производство на електрична енергија од три мали…

Повеќе...

Во Струмица сe поттикнуваат новитети во земјоделството

Во Струмица сe поттикнуваат новитети во земјоделството

Воведувањето иноваци во земјоделеството е неопходно поради фактот што 30 проценти од вкупниот извоз на Македонија се земјоделски производи, а 12 проценти е придонесот на оваа гранка во Бруто домашниот производ. Ова беше истакнато на денешната панел дискусија на тема „Креирање платформа за калитетен еко систем за развој на иновациите и претприемништвото во земјоделството во Македонија“ што ја организираше Регионалниот бизнис центар во Струмица. Според директорката на Центарот, Ксенија Вангелова, во креирањето и поттикнувањето на…

Повеќе...

Интервју со Љупчо Николовски, министер за земјоделство, шумарство и водостопанство: Малите земјоделци ќе се субвенционираат по теркот на ЕУ

Интервју со Љупчо Николовски, министер за земјоделство, шумарство и водостопанство: Малите земјоделци ќе се субвенционираат по теркот на ЕУ

Преземавме низа мерки, решенија и измени на закони, се со цел да земјоделството тргне во нагорна линија. Главниот приоритет на МЗШВ во наредниот период ќе биде зголемување на земјоделските површини, приносот и квалитетот на земјоделските производи, како и олеснување на процедурите за добивање на субвенции и отворање на повеќе винарски визби, вели во интервју за „Вечер„ министерот за земјоделство, шумарство и водостопанство, Љупчо Николовски На кој начин планирате да ги зголемите обработливите земјоделски површини кога…

Повеќе...

Анализа: И земјоделство и одговорно рударство за брз економски раст

Анализа: И земјоделство и одговорно рударство за брз економски раст

И земјоделството и рударството се гранки од стратегиска важност за Македонија и нема реална причина да не ко-егзистираат ако базираат на наука и на принципи на модерна пракса, покажува анализата направена врз основа на податците од Заводот за статистика, Централниот регистар, Светска банка, ММФ и сервисната мрежа PricewaterhouseCoopers. Копанијата за корпоративни финансии и инвестиции „Фаланкс капитал“ која стои зад анализата, наведува дека единствениот пат напред е одговорно и разумно развивање на двете гранки согласно европските…

Повеќе...

Бизнис заедницата со допис до МЗШВ и Анѓушев бара укинување на скалестото субвенционирање во земјоделството

Бизнис заедницата со допис до МЗШВ и Анѓушев бара укинување на скалестото субвенционирање во земјоделството

Стопанската комора на Македонија, Стопанската комора за информатички и комуникациски технологии (МАСИТ), Стопанската комора на северозападна Македонија (СКСЗМ) и Сојузот на стопански комори на Македонија (ССК) испратија официјален допис до Министерството за земјоделство со кој бараат да се поттикне дискусијата и решавањето на проблемите што ги засегаат микро, малите и средните претпријатија од земјоделскиот бизнис сектор. Укинување на скалестиот систем на субвенционирање во земјоделството, измена на Законот за семенски и саден материјал, како и подобрување на…

Повеќе...

Во 2019 година проектирани 10,5 милјарди денари за земјоделство, повеќе пари за капитални инвестиции

Во 2019 година проектирани 10,5 милјарди денари за земјоделство, повеќе пари за капитални инвестиции

Во Предлог-буџетот за 2019 година за секторот земјоделство проектирани се 10,5 милјарди денари кои според министерот за земјоделство, шумарство и водостопанство Љупчо Николовски треба да придонесат кон создавање на модерно и конкурентно земјоделство. Планираната вкупна финансиска поддршка за земјоделството е над 8,5 милијарди денари од кои над 6,6 милјарди денари се наменети за субвенции, а зголемување на средствата има во Програмата за рурален развој каде за 2019 година планирани се 1,7 милјарди денари и во…

Повеќе...

Состанок на министрите за земјоделство од ЈИЕ во Струга

Состанок на министрите за земјоделство од ЈИЕ во Струга

Во организација на Министерството за земјоделство, шумарство и водостопанство на Република Македонија и Постојаната работна група за регионален рурален развој (СВГ) во Југоисточна Европа денеска во Струга ќе почне 12. годишен работен состанок на министрите за замјоделство од Југоисточна Европа. На состанокот ќе се разговара за иднината во секторите за земјоделство и рурален развој во регионот на ЈЕИ и за процесот на регионална соработка во тие области. Во рамки на министерскиот состанок во Струга, ќе…

Повеќе...

Со земјоделство до ресоцијализација: Одлични вина, свињи, овци, мед од затворот во Лепоглава

Со земјоделство до ресоцијализација: Одлични вина, свињи, овци, мед од затворот во Лепоглава

Во лепоглавскиот казнено поправен дом, посебно се горди на своето производство на одлични вина со заштитено географско потекло, за што добиле низа признанија на саемите и изложбите на вина. Златната жолтица, годинава не ги поштедила ни нивните лозови насади, кои ќе се обноват благодарение на средствата добиени од подмерката 5.2 Програма за рурален развој.   На исклучително организираното земјоделско стопанство во Затворот во Лепоглава, годишно се одгледуваат повеќе од 400 свињи, 200 овци со јагниња…

Повеќе...
1 2 3 8