Правилна употреба на пестицидите

Правилна употреба на пестицидите

Секој применувач на средствата за заштита треба да ги знае сите информации што се однесуваат на секој препарат одделно: – препорачана доза и концентрација за примена – време на апликација или стадиум од развој на културата кога може да се применува средството за заштита на растенијата – да се знае точната примена на средството за заштита на растенијата (целен штетен организам) – време на апликација на средството за заштита на растенијата – каренца – работна…

Повеќе...

Помор на пчели поради непрописно користење на пестициди

Помор на пчели поради непрописно користење на пестициди

Семејството Јелиќ од Миоковци во близина на Чачак, остана без половина од своите пчеларници поради труење на пчелите, така што биле уништени околу 20 друштва. Пчеларите од овој дел се соочуваат со помор на пчелите,кои се како што велат, отруени поради човечката невнимателност и несовесното прскање на овошјето со пестициди, пренесува Прва ТВ. Од друга страна, експертите, потсетуваат дека со закон е забрането прскање на овошјето во време на цутењето, со препарати кои се отровни…

Повеќе...

Правилна употреба на пестицидите

Правилна употреба на пестицидите

Секој применувач на средствата за заштита треба да ги знае сите информации што се однесуваат на секој препарат одделно: – препорачана доза и концентрација за примена – време на апликација или стадиум од развој на културата кога може да се применува средството за заштита на растенијата – да се знае точната примена на средството за заштита на растенијата (целен штетен организам) – време на апликација на средството за заштита на растенијата – каренца – работна…

Повеќе...

Микробиолошки ѓубрива како замена за минерални ѓубрива и пестициди

Микробиолошки ѓубрива како замена за минерални ѓубрива и пестициди

Микроорганизмите имаат клучна улога во минерализација на органските соединенија, мобилизација на тешко растворливите неоргански соединенија, а растенијата ги снабдуваат со хранливи материи и учествуваат во формирањето на приносот на одгледуваните растенија. За да се ублажат негативните ефекти во интензивното земјоделско производство се применуваат микроорганизми кои во одреден дел можат да ги заменат минералните ѓубрива и пестицидите. Земјиштето е сложен и динамичен екосистем, во кој се одвиваат многу физички, хемиски и биолошки процеси кои овозможуваат кружење…

Повеќе...

Дозволени пестициди во органското производство

Дозволени пестициди во органското производство

Органските пестициди се произведуваат од природни супстанци кои не само што можат да се консумираат веднаш по третирањето на плодовите, туку не ја загадуваат ни почвата ни водата, а цените се повисоки за само неколку проценти од другите пестициди.  

Повеќе...

Правилна употреба на личната заштитна опрема при користење на пестицидите

Правилна употреба на личната заштитна опрема при користење на пестицидите

Хемиските средства за заштита на растенијата (пестициди) се, во поголема или помала мера отровни за луѓето и животните и се поделени во четири групи: 1 група (најопасни), 2 група (многу опасни), 3 група (опасни) и 4 група (незначително опасни). Од тие причини пред почетокот на работата неопходно е да се запознаат нивните особини, мерките на претпазливост, како и начинот на давање на прва помош при труење. Сите информации за заштитното средство (ризик, мерки на сигурност,…

Повеќе...

Правилна употреба на пестицидите

Правилна употреба на пестицидите

Секој применувач на средствата за заштита треба да ги знае сите информации што се однесуваат на секој препарат одделно: – препорачана доза и концентрација за примена – време на апликација или стадиум од развој на културата кога може да се применува средството за заштита на растенијата – да се знае точната примена на средството за заштита на растенијата (целен штетен организам) – време на апликација на средството за заштита на растенијата – каренца – работна…

Повеќе...

Дозволени пестициди во органското производство

Дозволени пестициди во органското производство

Иднината во заштитата на растенијата сѐ повеќе се гледа во употребата на пестицидите кои се дозволени и во органското производство. Според експертите, ваквата заштита дава добри резултати без да ги загадува плодовите и околината. Без соодветна заштите на површините, органските производители тешко се справуваат со растителните болести и штетницикои знаат драстично да ги намалат приносите. Оргаските производители сепак имаат избор на дозволени пестициди во одгледувањето на растенијата, кои се малку познати и многу малку се…

Повеќе...

Јагодите со најмногу пестициди, овие намирници ги следат …

Јагодите со најмногу пестициди, овие намирници ги следат …

Најмногу пестициди во 2017 се забележани во јагодите. Спанаќот од осмо скокна на високото второ место по концентрација на пестициди, а многу високо рангирани се и праските, крушите, вишните и јаболките, открива ново истражување. Амеранската непрофитна организација Работна група за околината (EWG) објавила список од намирници со најмногу пестициди во себе оваа година. Некои од нив се заштитени со кората или лушпата што штити од продор на пестициди во плодот, но и многу овошје и…

Повеќе...

„Јувитана“ во Македонија нема пестициди

„Јувитана“ во Македонија нема пестициди

  Детската храна содржела недозволени количини пестицид „ципродинил“, фунгицид кој најчесто се користи за заштита на овошките од гниење Детската храна „Јувитана“ на српскиот производител „Свислион Таково“, за која деновиве во Србија беше обелоденето дека има траги од пестициди, се продава и во македонските продавници. Македонската Агенција за храна и ветеринарство вчера информираше дека инспекторите за храна направиле вонредна инспекциска контрола во компанијата која ги увезува овие производи. Било утврдено дека ниту една од спорните…

Повеќе...

На српските тезги се продава овошје и зеленчук полно со пестициди

На српските тезги се продава овошје и зеленчук полно со пестициди

– Интензивно се вршат контроли на граничните премини и досега не е забележана ниту една пратка од Србија со недозволена количина пестициди. Исто така, во однос на она што се произведува кај нас во изминатиов период не се констатирани неправилности при користењето пестициди – вели Јана Ѕалева, портпарол во Земјоделскиот инспекторат.

Повеќе...

Земјоделците да не претеруваат со пестициди

Земјоделците да не претеруваат со пестициди

Во нашата земја има 250 различни видови пестициди, кои се одобрени од институциите за употреба во конвенционалното одгледување на овошје и зеленчук. Но веројатно е дека има уште толку недозволени, кои земјоделците ги користат, делумно поради неинформираност, a делумно бидејќи тие се употребувале во минатото и им се познати.

Повеќе...

Земјоделците кои имаат фирми ќе можат да увезуваат пестициди и семиња

Земјоделците кои имаат фирми ќе можат да увезуваат пестициди и семиња

Регистрираните индивидуални земјоделци немаат потреба од нова фирма, туку само да се запишат во фитосанитарниот регистар кој е бесплатен, а постапката трае половина час.

Повеќе...

Лани уништени 100 тони грозје полно со пестициди

Лани уништени 100 тони грозје полно со пестициди

Од инспекторите за храна во минатата година биле уништени 115.336 килограми небезбедна храна од неживотинско потекло, од кои 100.000 килограми грозје. Причините за уништување на храната најмногу се однесувале на хигиенска и микробиолошка неисправност, контаминираност, несоодветно декларирана храна или поради изминат рок на употреба.

Повеќе...

Забрана за увоз на српски малини заразени со вирус и турски пиперки со пестициди

Забрана за увоз на српски малини заразени со вирус и турски пиперки со пестициди

Вирусно заразени малини од Србија, остатоци од пестициди во пиперки од Турција, афлатоксини во фастаци од Америка, сулфити во суви кајсии од Турција, салмонела во кикиритки од Kина. Агенцијата за храна донесе забрана за увоз на овие производи и дополнителни контроли на граничните премини.

Повеќе...

Јаболката и праските најспрскани со пестициди, зелката и карфиолот најчисти

Јаболката и праските најспрскани со пестициди, зелката и карфиолот најчисти

Пестицидите се растворливи во вода и можат да бидат отстранети доколку овошјето и зеленчукот се држат потопени во вода или ако во вангла се остават да се мијат под млаз вода 10 до 15 минути. Добар ефект се постигнува ако во водата додадете сода бикарбона и оцет, комбинирално или поединечно.

Повеќе...

Турски чили зачинети со пестициди, малини со вирус од Србија

Турски чили зачинети со пестициди, малини со вирус од Србија

Остатоци од пестициди во пиперки од Турција, вирусно заразени малини од Србија, афлатоксини во ф`стаци со лушпа и без неа од Америка, сулфити во суви кајсии од Узбекистан, салмонела во сусам од Индија. Ова се само дел од продуктите на кои инспекторите мора да внимаваат при увоз во земјава.

Повеќе...