Технологија на одгледување на пченицата во органското производство

Технологија на одгледување на пченицата во органското производство

Тегнологијата на одгледување на пченица во органското прооизводство се заснова на неколку важни принципи кои треба да се почитуваат. Станува збор за редуциран систем на обработка на земјата, специфично ѓубрење и одржување на плодноста, интегрален пристап на заштита на растенијата и почитување на плодоредот. Воведувањето на плодоредот предвидува задолжително учество на легуминози, жетвени остатоци, зелено ѓубриво, механичка култивација, биолошка контрола на болести, штетници и плевел. Со употребата на органски и природни минерални ѓубрива се одржува…

Повеќе...

Пченицата сè помалку ја има на македонските полиња

Пченицата сè помалку ја има на македонските полиња

Пченицата се помалку ја има на нашите ниви. Земјоделците поради ниските откупни цени последниве години секоја година ги намалуваат површините засадени со пченица. Минатогодишната цена на пченицата беше причина што многу земјоделци годинава се откажаа од сеење на лебно жито и го заменија со други култури Приносите на пченица годинава потфрлија, годинава се очекува за 50 отсто помалку пченица за разлика од лани. Покрај ниските приноси кои се резултат на неповолните временски услови, загрижува фактот…

Повеќе...

Додека завршува жетвата на јачменот, се готви цената на пченицата

Додека завршува жетвата на јачменот, се готви цената на пченицата

  Цената на родот  на сточниот јачмен од реколтата 2019 година на  берзата е еден од реперите за цената на пченицата. Според склучените договори за сточен јачмен од  родот во 2019 година, цената се движи околу 8 ден за килограм без ДДВ, објавува српскиот портал Агромедиа. Врз основа на податоците од светските берзи од минатата недела кај пченицата е забележано е зголемување на цената за 3,99% во Чикаго, додека во Париз цената поскапела за 1,25%….

Повеќе...

Сушата ќе го изгори приносот од пченица

Сушата ќе го изгори приносот од пченица

Драстично помал принос од пченицата може да се очекуваат оваа година поради сушата што ја зафати нашата земја изминатата есен. Намалување на приносот се очекува и во соседна Србија од каде што доаѓаат најголем дел од увезеното брашно и продукти од пченицата во Македонија, но и во другите соседни земји. Упатените велат дека ваквите најави ќе се одразат и на цената на пченицата, па очекувано е годинава да има нов бран поскапувања на лебот и…

Повеќе...

Вести од Продуктната берза за периодот од 18 – 22.02.2019

Вести од Продуктната берза за периодот од 18 – 22.02.2019

  Оваа недела, како и претходните, дошло до пад на цените на примарните земјоделски производи на новосадската Продуктна берза. Вкупниот промет за оваа недела изнесувал илјада двеста дваесет и пет тони (1225 тони стока), чија финансиска вредност изнесувала 24 милиони триста дваесет и три илјади седумстотини и педесет динари (24.323.750 динари). Во однос на претходниот период, количинскиот обем на прометот бил понизок за 44,32%, додека финансиската вредност на тргуваната стока била пониска за 58,94%. Берзанските…

Повеќе...

Цената на пченицата бележи благ пад на Продуктната берза

Цената на пченицата бележи благ пад на Продуктната берза

После растот на цените на примарните земјоделски производи во изминатите три седмици, оваа седмица на „Продуктната берза“ се забележува стагнација. Вкупниот промет на „Продуктната берза“ за оваа недела изнесувал 1300 тони роба, чија финансиска вредност изнесувала 39.180.750 динари. Во однос на претходниот споредбен период, количинскиот обем на прометот е понизок за 26,55%, додека финансиската вредност на тргуваната роба е пониска за 2,24%. Цената на пченицата која минатата недела го достигнала својот четиригодишен максимум, оваа недела…

Повеќе...

Болести на пченицата кои се закануваат во првиот дел на вегетацијата

Болести на пченицата кои се закануваат во првиот дел на вегетацијата

Со оглед на тоа дека оваа зима, барем засега, беше блага, можеме да очекуваме бројни проблеми кога станува збор за пченица и јачмен. И бидејќи целта на секое производство на култури е со висок квалитет и висок принос, грижата и заштитата на културите мора да бидат на високо ниво. Постојат бројни болести предизвикани од фитопатогени габи во житни зрна. Нивниот изглед во целина, и нивниот интензитет е под влијание на многу фактори на животната средина:…

Повеќе...

Снегот ја чува пченицата од мраз, а топењето обезбедува влажност

Снегот ја чува пченицата од мраз, а топењето обезбедува влажност

„После топењето на снегот, потребно е да се направи обиколка на полето под пченица, заради проверка на бројноста на штетните глодари и доколку е потребно да се изврши нивно сузбивање со готови мамци“, советува Горан Дробњак, експерт за стрни жита. Пченицата е една од многу застапените растителни врсти во регионот на Срем. Жителите навикнале во структурата на сеидбата секогаш да има лебно зрно, затоа што велат тоа се првите пари кои доаѓаат од земјоделството. Тоа…

Повеќе...

Побарувачката на пченица расте, цената останува иста

Побарувачката на пченица расте, цената останува иста

Цената на лебното жито и храната за добитокот остануваат ниски, иако побарувачката расте. На пазарот се чувствува недостаток од домашна пченица и јачмен, но откупувачите не нудат повисоки цени. – Побарувачка има, ама цената е таа, 10-11 денари, се уште. Толку е и за пченицата 10-11 денари. Таа е ниска цена, меѓутоа тоа  е тоа-изјави ГОЦЕ СЕРАФИМОВ, ЗЕМЈОДЕЛЦ Неповолните климатски услови во текот на есенскиот период ќе се рефлектираат и на годинашната реколта. Огромни површини…

Повеќе...

Русија забрани увоз на пченица, чоколада и пиво од Украина

Русија забрани увоз на пченица, чоколада и пиво од Украина

Руските власти соопштија дека забрануваат увоз на десетина производи од Украина, меѓу кои пченица, чоколада и пиво, како противмерка за економските санкции кои Киев ѝ ги воведе на Русија поради нејзината улога во украинската криза. „Руската влада одлучи да забрани влез на стоки од Украина во Руската Федерација, како и стока која поминува преку украинска територија“ пишува во соопштението. На листата се пченица, сончогледово масло, чоколада, леб, конзервирано овошје и зеленчук, пиво, вино , детски…

Повеќе...

ХРАНАТА ЌЕ ПОСКАПЕ: Лисни вошки ќе ја нападнат пченицата

ХРАНАТА ЌЕ ПОСКАПЕ: Лисни вошки ќе ја нападнат пченицата

Вируси и лисни вошки масовно ќе се распространат низ европското земјоделско земјиште, велат научниците, цитирани од англиското издание на farminguk.com. Според нив, во периодот февруари- март 2020 година земјоделците ќе се соочат со ниви инфицирани со вируси и со пожолтени полјани од пченица, а само една година подоцна луѓето ќе купуваат храна по далеку повисоки цени. Оваа темна прогноза е објавена пред повеќе од 100 делегати од англиската влада и од научниот, индустрискиот и од…

Повеќе...

Србите се жалат на квалитетот на пченицата, Македонците месат леб

Србите се жалат на квалитетот на пченицата, Македонците месат леб

Квалитетот на пченица произведенa во Србија од годинашната реколта е полош од претходните години и затоа мелничката индустрија во Србија има големи проблеми да произведе квалитетно брашно, особено брашно за производство на бурек, лиснато тесто и други пекарски производи. Како што објави белградска „Политика“, годинава било остварено најголемо производство на пченица од 1994 година наваму, околу три милиони тони, но квалитетот на зрното е релативно лош. Се проценува дека најмалку половина од ова количество на…

Повеќе...

Започна аплицирањето за добивање на субвенции за откупувачите на сливи и на пченица од овогодинешната реколта

Започна аплицирањето за добивање на субвенции за откупувачите на сливи и на пченица од овогодинешната реколта

Сите откупувачи на сливи и преработувачи на пченица од денеска се до 25- ти декември 2018 – та година  ќе може да поднесуваат барања за финансиска поддршка за откупени сливи и пченица од домашно производство од овогодинешната  реколта. Корисници на подмерката „Директни плаќања за откупени сливи од род 2018 година од домашно производство“ се правни лица регистрирани за преработка на земјоделски производи и правни лица регистрирани за вршење на трговија со земјоделски производи запишани во…

Повеќе...

Поради ниските откупни цени нема интерес за сеидба на пченка и пченица

Поради ниските откупни цени нема интерес за сеидба на пченка и пченица

Македонија првпат има доволно пченка за да ги задоволи домашните потреби, но просечната откупна цена е многу ниска-осум денари за килограм. Тоа, предупредуваат земјоделците, ќе се одрази на сеидбата за 2019 година. Велат дека и сеидбата на пченицата е доведена во прашање поради ниската откупна цена што достигна 7,5 – осум денари, а не 10,5 денари, како што пред два месеца информираше Министерството за земјоделство. – Годинава во Македонија првпат има доволно прозводство на пченка…

Повеќе...

Во Сирија најмалку пченица во последните 30 години

Во Сирија најмалку пченица во последните 30 години

Овогодишниот принос од  1,2 милиони тони пченица е најмал во изминатите 30 години, бидејќи сушата и војната намалиле производство за 30 отсто. Тоа го соопшти Организацијата за прехрана и земјоделство на ОН (ФАО). Овогодишниот принос е најмал од 1980 година. Пред кризата во Сирија се произведуваа околу 4,1 милиони тони, обајви ФАО. Од вкупната количина на пченица, државниот купувач Хобоб собра само 250 илјади тони.     1tv.mk

Повеќе...

Македонија извезува пченица, а увезува брашно

Македонија извезува пченица, а увезува брашно

д 11 до 11,5 денари за килограм е откупната цена на пченицата, но количините главно се извезуваат во Грција и Албанија, велат производителите. Во меѓувреме, преработувачите увезуваат српско брашно зашто, според нив, пазарната логика е – најдобра цена за најдобар квалитет. Како што рече денеска претседателот на Агро-бизнис комората при Сојузот на стопански комори (ССК) Огнен Оровчанец, површините се намалуваат, а производството продолжува да опаѓа иако капацитет за негово зголемување има. Се намалува и интересот…

Повеќе...

Според податоците на „Продуктна берз“: Цената на пченицата и понатаму расте

Според податоците на „Продуктна берз“: Цената на пченицата и понатаму расте

Пченицата и сојата поскапи, пченката стагнира. Вкупниот промет на Продуктната берза за оваа недела изнесува 1925 тони стоки (+63,38%), со финансиска вредност од 44 998 250 динари (+50,94%). Во фокусот на тргувањето и натаму е пченицата. Таа продолжува да бележи раст на цената, кој кон напред го „движи“ зголемената побарувачка. Пченицата, бележи раст, четврта седмица по ред. Оваа недела цената се движела во растојание од 18,80 динари до 19 динари за килограм без ДДВ. Пондерираната…

Повеќе...

Сушата во ЕУ „ја движи“ цената на пченицата

Сушата во ЕУ „ја движи“ цената на пченицата

Катастрофалната суша во Западна и Северна Европа, па и во Австралија, намалениот принос поради обилните врнежи во големите житници Русија и Украина, се причини за раст на цената на пченицата на светскиот пазар. Последните денови, зголемена е побарувачката на пченицата, така што од вишокот на пазарот, трговците од Србија, можат да имаат и многу поголема добивка од очекуваната. После четири години релативно стабилно производство на пченица во светот, оваа година неповолните временски услови, предизвикаа намалено…

Повеќе...

Според податоците од Продуктната берза во Нови Сад: Цената на пченицата изнесувала 18,5 динари, а со пченката не се тргувало

Според податоците од Продуктната берза во Нови Сад: Цената на пченицата изнесувала 18,5 динари, а со пченката не се тргувало

Поради актуелните случувања на пазарите во светот, пченицата и понатаму е во фокусот на тргувањето, а нејзината цена, сеуште е висока. Вкупниот промет на Продуктната берза за оваа недела изнесувал 1175 тони стоки (-28,57%), со финансиска вредност од 29 812 750,00 динари (-4,76%). Поради актуелните случувања на светските пазари, пченицата и понатаму е во фокусот на тргувањето. Така, на домашниот пазар во Нови Сад, продолжува да бележи нагорен тренд. Лебното зрно, се тргуваше од 18,50…

Повеќе...

Земјоделството клекнато на колена: По бостанот и пченицата, катастрофална состојбата со пласманот на сливи

Земјоделството клекнато на колена: По бостанот и пченицата, катастрофална состојбата со пласманот на сливи

По катастрофалната состојба со бостанот и пченицата, сега сливите се на ред. Имаат одлична реколта, но и голем проблем со пласманот. Производителите на сливи велат дека земјоделството е клекнато на колена. Годинава, иако има богат род во Источна Македонија, стравуваат дека истиот ќе им остане. Во минатото велат дека се` се откупувало и не останувала ниту една слива, но сега ситуацијата не е воопшто таква. Министерот за земјоделство Љупчо Николовски е глув за проблемите на…

Повеќе...
1 2 3 5