Почнува последната недела од серијата инфо – денови за ИПАРД 2

Почнува последната недела од серијата инфо – денови за ИПАРД 2

Почнува последната недела од серијата инфо – денови организирани од страна на Телото за управување со ИПАРД фондовите при Министерството за земјоделство, шумарство и водостопанство и Агенцијата за финансиска поддршка во земјоделството и руралниот развој. Според програмата, утре инфо – денови ќе се одржат во Виница (11:00) и Делчево (15:00), задутре во Сарај (10:00) и Брвеница (14:00), на 7 ноември во Крушево (11:00), а на 8 ноември во Кратово (11:00). Претставени ќе бидат мерката 3…

Повеќе...

Со едукација на фармерите до поголема искористеност на средства  за модерно сточарство

Со  едукација на фармерите до поголема искористеност на средства  за модерно сточарство

    „Соврeмена опрема за сточарство и начини за финансирање на истата “ беше темата  на едукативното предавање што денеска го организираше Здружението за едукација на земјоделци Зелена берза Битола. Како да се стигне до современа опрема за сточарство , како да се стигне до квалитетен  семенски материјал за сточна храна, кои грантови постојат , како да се аплицира во новиот ИПАРД а и кои се другите начини на финансирање, беа прашањата на кои преку …

Повеќе...

„Земјата е добра ако ја сработиш, ама по која цена?“

„Земјата е добра ако ја сработиш, ама по која цена?“

„Никој не го гледа земјоделецот ако не се гледа сам“, ова го изјави за Зелена берза Милојче Чагорски земјоделец од с. Могила. Општина Могила е една од општините во  Р Македонија каде што жителите  својата егзистенција  ја гледаат  во земјоделското производство. „Со земјоделие се занимавам од ко сум роден, цел живот“, го започнавме разговорот во дворот на неговата  куќа каде што живее со семејството. Како жител кој целиот свој живот го поминува со земјоделие вели…

Повеќе...

Николовски: Поттикнуваме поголема искористеност на финансиските средства од ИПАРД фондовите

Николовски: Поттикнуваме поголема искористеност на финансиските средства од ИПАРД фондовите

  Министерот за земјоделство шумарство и водостопанство Љупчо Николовски денеска присуствуваше на отворањето на новата производствена линија за мрзнење на овошје и зеленчук на фабриката за преработка на овошје и зеленчук „Ксенос“, во Демир Хисар. Новата производствена линија на оваа компанија е изградена со кофинансирање од ИПАРД 2 Програмата, односно вкупната инвестиција е над 900.000 евра , од кои 470.000 евра се сопствена инвестиција, а 430.000 евра се обезбедени од ИПАРД II програмата, преку мерката…

Повеќе...