Колку поголемо стадо имаат, толку поголеми загуби трпат одгледувачите на овци

Колку поголемо стадо имаат, толку поголеми загуби трпат одгледувачите на овци

  Намалувањето на грлата овци во Македонија е резултат на загубите кои секој сточар ги трпи, констатираа од Сојузот на одгледувачи на овци кои одржаа средба во Тетово, каде разговараа за проблемите со кои се соочуваат и начините на нивно надминување. Голем број здруженија кои се дел од сојузот, велат дека од едно продадено јагне губат од 15 до 20 евра. Затоа и се одлучуваат да ги продаваат овците. Загубите велат се резултат на лошите политики на…

Повеќе...

Ќе успеат ли  сточарите   да ги  пребродат проблемите со кои се соочуваат?!

Ќе успеат ли  сточарите   да ги  пребродат проблемите со кои се соочуваат?!

Ќе успеат ли  сточарите   да ги  пребродат проблемите со кои се соочуваат? Најмногу би сакале да го добијат одговорот на ова прашање , сточарите, затоа што се наоѓаат во една ситуација која за нив воопшто не поволна. -Во моментов имам  170-80 овци, ако оди вака работата  тешко дека ќе го зголемувам стадото. Треба да се ранат, треба жито, концентрат и храна. Од страна храна нешто сам произведувам нешто купувам. Успеав да ги продадам јагнињата по…

Повеќе...

Кога ќе ги преброиме овците, ќе ни биде полесно

Кога ќе ги преброиме овците, ќе ни биде полесно

Платежната агенција има пријавено 710.000 овци, а од Асоцијацијата на земјоделци велат дека во Македонија има околу 450.000 овци. Затоа бараат да се изврши повторно броење на овците и да се утврди точниот број за да нема злоупотреба на субвенциите Во земјава никој не знае колку овци имаме. Според податоците на Асоцијацијата на земјоделци на пасиштата има околу 450.000 овци, а официјално субвенции се земаат за над 700.000 овци. Од Министерството за земјоделство, шумарство и…

Повеќе...

„Земјата е добра ако ја сработиш, ама по која цена?“

„Земјата е добра ако ја сработиш, ама по која цена?“

„Никој не го гледа земјоделецот ако не се гледа сам“, ова го изјави за Зелена берза Милојче Чагорски земјоделец од с. Могила. Општина Могила е една од општините во  Р Македонија каде што жителите  својата егзистенција  ја гледаат  во земјоделското производство. „Со земјоделие се занимавам од ко сум роден, цел живот“, го започнавме разговорот во дворот на неговата  куќа каде што живее со семејството. Како жител кој целиот свој живот го поминува со земјоделие вели…

Повеќе...