Ќе успеат ли  сточарите   да ги  пребродат проблемите со кои се соочуваат?!

Ќе успеат ли  сточарите   да ги  пребродат проблемите со кои се соочуваат?!

Ќе успеат ли  сточарите   да ги  пребродат проблемите со кои се соочуваат? Најмногу би сакале да го добијат одговорот на ова прашање , сточарите, затоа што се наоѓаат во една ситуација која за нив воопшто не поволна. -Во моментов имам  170-80 овци, ако оди вака работата  тешко дека ќе го зголемувам стадото. Треба да се ранат, треба жито, концентрат и храна. Од страна храна нешто сам произведувам нешто купувам. Успеав да ги продадам јагнињата по…

Повеќе...

Со едукација на фармерите до поголема искористеност на средства  за модерно сточарство

Со  едукација на фармерите до поголема искористеност на средства  за модерно сточарство

    „Соврeмена опрема за сточарство и начини за финансирање на истата “ беше темата  на едукативното предавање што денеска го организираше Здружението за едукација на земјоделци Зелена берза Битола. Како да се стигне до современа опрема за сточарство , како да се стигне до квалитетен  семенски материјал за сточна храна, кои грантови постојат , како да се аплицира во новиот ИПАРД а и кои се другите начини на финансирање, беа прашањата на кои преку …

Повеќе...

Едукативно предавање: Современа опрема  за сточарство и начини на финансирање на истат

Едукативно предавање: Современа опрема  за сточарство и начини на финансирање на истат

  Здружението за едукација на земјоделци „Зелена берза“ од Битола организира едукативно предавање на тема „ Современа опрема  за сточарство и начини на финансирање на истата“. Предавањето е наменето за сточари и сите оние што се занимаваат со фармерско млекопроизводство. Настанот ќе се одржи на 29 октомври (понеделник) во конференциската сала на Синпекс Битола со почеток од 11 часот. Предавањето  е во соработка со Синпекс ДОО Битола и  Бимилк. Целта  е да се разговара за…

Повеќе...

Кире Чагоровски со сопствено производство на храна ја победи млечната криза

Кире Чагоровски со сопствено производство на храна ја победи млечната криза

Фармерот  Кире  Чагоровски (58) од селото Могила, е еден од ретките сточари кои по пропаѓањето на шведската млекарница „Сведмилк“успеа да го одржи сточниот фонд и да продолжи со работа и производство на сурово млеко. За разлика од него десетици сточари од Општина Могила ги продадоа  молзните крави и се преориентираа на производство на земјоделски култури. По  сите турболенции со неисплатеното млеко и одржувањето на фармата, Чагоровски  успеа со сопственото производство на храна да опстои како…

Повеќе...