Топлотниот бран ги олесни правилата на ЕУ за земјоделците

Топлотниот бран ги олесни правилата на ЕУ за земјоделците

Земјите членки на ЕУ денеска ги одобрија вонредните мерки за земјоделците, предложени од Европската Комисија, како одговор на невообичаените горештини и сушата кои ја зафатија Европа ова лето. Европската Комисија пред еден месец предложи низа финансиски мерки и можност земјоделците да бидат изземени од одредени правила од Заедничката земјоделска политика (ЗЗП) на ЕУ за да се справат со последиците од топлотниот бран. Земјите членки на ЕУ денеска ги одобрија мерките. Овие мерки предвидуваат, меѓу другото,…

Повеќе...

Земјоделците бараат совети од Агенцијата за поттикнување на развојот на земјоделството како да се справат со климатските непогоди

Земјоделците бараат совети од Агенцијата за поттикнување на развојот на земјоделството како да се справат со климатските  непогоди

  Климатските промени силно удрија врз земјоделските стопанства во Македонија, па земјоделците бараат чаре како да се справат со последиците. Градот и невремето направи штети врз родот во повеќе региони во државата  и им зададе главоболка на земјоделците. Како да се справат со природните непогоди е најчестото прашање  што земјоделците им го упатуваат  на стручните тимови во Агенцијата за поттикнување на развојот на земјоделството со седиште во Битола. Ана Вељановска Трајчевски, земјоделски инженер, агроном по…

Повеќе...