вести

Технологијата може да има клучна улога во зајакнување на руралните жени

(Oвој напис е објавен на: март 27, 2018)

ruralno

Додека дигиталната револуција полека, но сигурно ги стигнува и руралните области во многу земји во развој, руралниот дигитален јаз и понатаму претставува значителен предизвик. Жените имаат уште поголем проблем, а тоа е соочувањето со поделба по три основи: дигитална, рурална и родова.

Новата публикација на ФАО за вклучување на родовите прашања во користењето на информатичките и комуникациските технологии, достапна на англиски јазик, открива како мажите и жените во руралните средини можат да ги искористат предностите на паметните технологии.

“И покрај ветувањата на дигиталната револуција, руралните жени сè уште немаат ист пристап  до и контрола над информатичките и комуникациските технологии како мажите”, вели Софи Треин, експерт на ФАО за управување со информации и знаење.

Причините за ова вклучуваат културни и социјални фактори, ограничено време и мобилност, оптеретеност со работа, недоволни финансиски ресурси и ниско ниво на образование. Сепак, во многу случаи, технологијата може да помогне во надминување на овие пречки, при што важно е на руралните жени да им се обезбедат можности за искористување на придобивките од овие технологии.

“Со цел никој да не биде изоставен, а истовремено да се спречат понатамошни поделби, ФАО предлага развивање на национални стратегии за дигитализација во земјоделството и руралниот развој, во кои ќе бидат адресирани и родовите прашања”, додава Трејнин.

Со родово – одговорен пристап, овие стратегии можат да ја унапредат родовата рамноправност во руралните средини и да влијаат врз намалувањето на сиромаштијата преку зголемено земјоделско производство, подобрен маркетинг и развој на дополнителни активности кои генерираат приходи, особено активности со кои управуваат жените.

Од клучно значење е ваквите иницијативи кои имаат за цел да ја подобрат родовата еднаквост, да ги таргетираат не само жените, туку и мажите, заедно со поширокото семејство и  заедницата.

Добар пример од Македонија

Новата публикација на ФАО содржи неколку студии на случај од целиот свет, вклучувајќи ја и приказната на Сузана Димитриевска, жена-фармер од Македонија.  Димитриевска  имаше за цел да управува со својата фарма за органска храна на поефикасен начин преку користење на дигитални алатки, така што откри паметен софтвер кој ќе и овозможи вршење на голем број активности на планирање и менаџирање – без притоа да ја напушти канцеларијата.

На почетокот, претставниците на компанијата за софтвер за паметно планирање на производство и управување со фарма биле изненадени од фактот што им пристапила жена фармер, но не ја одбиле. Упорноста и донела големи придобивки за нејзиниот бизнис. Софтверот и ја овозможува  посакуваната моќ на донесување одлуки, помагајќи ѝ да утврди која култура на која површина да се посади и во какви количини. Дополнително, Димитриевска успева да ги намали трошоците за работна сила и расходите за гориво и ѓубриво.

Претерано високите температури во изминатата сезона ја тераат да размислува уште подалеку, и како следен чекор, Димитриевска моментално размислува да инвестира во прецизно земјоделство.


 

бизнисвести.мк

Тагови

Валентина Соколовска

Зелена берза – Гласот на земјоделецот Заедно со Вас, драги земјоделци, ја создадовме „Зелена берза“, како Здружение на земјоделци, како начин на заедничка работа преку кој ќе стигнеме до нашите јасни заеднички цели: да се слушне гласот на секој земјоделец, да размениме искуства, да создадеме услови во кои ќе можеме успешно да работиме, а земјоделскиот труд да добие соодветен приход. „Зелена берза“, постои за Вас, да ве поттикне, да ве информира, но и заеднички со Вас да се избори за квалитетно и исплатливо производство, за производи кои гарантирајќи квалитет ќе обезбедат сигурност, стабилност и добар профит. Визијата на најголемото, невладино и непрофитно, земјоделско здружение во Р. Македонија – „Зелена Берза“ е да прераснеме во здружение со илјадници членови, здружение со големо влијание врз законските норми кои го регулираат земјоделието и здружение кое ќе му даде глас на секој индивидуален земјоделец. Грб во тешките времиња и земјоделски промотор во добрите. Нашата мисија е да го промовираме македонскиот земјоделец, да градиме партнерски односи со производителите и со трговците, да создадеме заедница на македонските производители на храна која ќе ги претставува и ќе се бори за интересите на современето македонско земјоделие, во државата и странство. Приклучете ни се, бидете дел од нас. Раскажете ја вашата приказна, актуелизирајте го Вашиот проблем, презентирајте ја Вашата идеја, понудете добри совети. Ние сме тука, да го пренесеме Вашиот збор, да преземеме активности и заеднички да креираме успеси, што ни е силно потребно, на сите нас, кои директно или индиректно, сме дел од земјоделието. Успехот во оваа гранка, е успех на животот, зошто здравата храна е еден од клучните фактори за здрав живот, а земјоделецот е неговиот најважен столб. И нашиот месечник е олицетворение на вредностите кои ги застапува Зелена берза. Делењето на бесплатни примероци има за цел да го зголеми опсегот на гласот на земјоделците, заедно да ги решиме децениските земјоделски проблеми, натежнати врз сите нас. Заедно да го продолжиме патот кој започнавме да го трасираме. Креирајте го Вашиот весник, според Вашите желби и потреби. Ние сме тука за Вас. Редакцијата на нашиот и Ваш весник, Ви стои на располагање за споделување на Вашата приказна, Вашите совети и Вашето искуство во земјоделието. Контактирајте не на телефон 071 207 021, преку електронска пошта [email protected] или на страната на ФБ / Зелена Берза Срдечен поздрав, Вашата Зелена Берза

Слични написи

Back to top button
Close