fbpx
Агро бизнисВестиМакедонијаТоп вести

Во јавниот сектор се вработени 132.088 лица во 1.346 институции

Имате коментар?

Во јавниот сектор во земјава заклучно со 31 декември лани биле вработени 132.088 лица во 1.346 институции. Повеќе од половината имаат најмалку високо образование. Споредено со лани, има околу 900 вработени повеќе. Намалување за околу 600 лица има во органите на државната власт. Најголем дел вработените во јавниот сектор работат во образование. Просечната старост на вработените е 46 години.

Ова го покажува анализата на Годишниот извештај за вработените во јавниот сектор за 2021 година што денеска на прес-конференција го презентираше министерот за информатичко општество и јавна администрација Адмирем Алити.

Тој истакна дека од вкупниот број вработени, 19.311 лица работат во АРМ, МВР, АНБ, Агенцијата за разузнавање и Управата за финансиска полиција и за нив како што рече, поради специфичноста на дејностите не се презентираат подетални анализи. Тие се прават за останатите 112.777 вработени во целиот јавен сектор.

-Она што е за истакнување е дека бројот на вработените на државната власт претставува само 13 отсто од вкупната бројка на вработените во јавнит сектор, односно од вкупно 132.088  вработени во јавниот сектор, во Владата, министерствата, ораганите во нивен состав, органите на државната управа… се вработени 15.302 лица, рече министерот.

Алити додаде дека анализата покажува оти најголем е бројот на вработени лица во дејноста образование, со 33 отсто, потоа во здравство 19 отсто, државната управа со 13 отсто, комуналните дејности на јавните претпријатија со 9 проценти од вкупниот број вработени…

Во споредба со истиот период лани, бројот на вработени во јавниот сектор е зголемен за 905 лица. Намалување на бројот на вработени има во органите на државната власт, каде во 2020 работеле 15.945 лица, а во 2021 година 15.302 што е намалување за 643 вработувања.

Во 2021 е зголемен број лица со високи образовни кфалификации, односно повеќе од половината од вработените во јавниот сектор имаат намалку високо образование. Од нив 4.753 се магистри и 2.575 се доктори на науки.

Од Извештајот може да се види дека поголем број од вработените или 55,3 отсто се жени, а 44,7 отсто мажи.https://sitel.com.mk/vo-javniot-sektor-se-vraboteni-132088-lica-vo-1346-institucii

Тагови

Слични написи

Back to top button
Close