fbpx
Вести

Временските услови идеални за аграрот – земјоделците во неизвесност каде ќе ги пласираат производите и по кои цени

kulturi

Високите темеператури позитивно ќе се одразат врз развојот на сите змејоделски култури, велат агрометеоролозите. Според нив, периодот е поволен и за примена на заштитни агротехнички мерки при евентуална појава на штетеници. Дали годинава ќе има рано производство на пазарот ќе зависи од тоа дали ќе има појава на мраз во следниот период.

Земјоделците велат дека топлото време е добредојдено на почетокот на производствената сезона. Но нивните проблеми со пламанот и откупните цени сеуште не се решени. Апелираат надлежните да преземат навремени мерки.

Топлото време ја помести пролетната сеидба. Пролетната зелка наместо по 20ти јануари се сади од ноември. Ако продолжат високите температури  ќе подрани и седибата на другите градинарски култури.


 

сител

Тагови

Слични написи

Back to top button
Close