fbpx
Агро бизнисБез категоријаВести

За 300 % ги зголемивме субвенциите за површините под ориз

Вистински партнер сме на оризопроизводителите сиве овие години, вели Николовски.

Министерот Њупчо Николовски објави 10 факти кои ги направиле како влада за одржливо и конкурентно производство на ориз.
✅Македонскиот ориз влезе во законот за стокови резерви како стратешка култура.
✅За 300 % ги зголемивме субвенциите за површините под ориз.
✅Откупната цена на килограм оризова арпа достигна над 40 денари.
✅100 % зелена нафта за оризопроизводителите во износ од
3200 денари од хектар.
✅За прв пат со новиот модел на субвенционирање оризопроизводителите добија предвремена авансна исплата на
30 % во тековната година.
✅Исплатата на субвенции е редовна и неселективна. Веќе се исплатени и останатите 70 % за сите оризопроизводителите.
✅Воведовме нова мерка за набавка на специјализирани комбајни за жнеење на ориз и има голем интерес.
✅Го штитиме нашиот ориз со 35 % заштитена царина за увоз.
✅Вредноста на извозот достигна 7 милиони евра.
✅ Воведовме мерка за поддршка до 10 денари за извоз на пакуван ориз.
Тагови

Слични написи

Прочитајте исто така

Close
Back to top button
Close