fbpx
ВестиМакедонија

За осум месеци, пратениците добија над 1 милион евра a завршија само 19 седници

Од август минатата година, кога беше формирано Собранието по парламентарните избори на 15 јули, пратениците започнаа со 39 седници, но само 19 од нив завршија

Од август минатата година, кога беше формирано Собранието по парламентарните избори на 15 јули, пратениците започнаа со 39 седници, но само 19 од нив завршија, И од завршените 19 седници, само 8 се со предложените закони на дневен ред. 20 остануваат недовршени, вклучително и 36-тата седница на која на дневен ред се три нацрт-закони од петтиот пакет економски мерки предвидени за ублажување на последиците од пандемијата Ковид-19.

Тие 19 завршени седници ги вклучуваат: Првата седница – конститутивната седница, на која беа верификувани само мандатите на пратениците и беше избран претседателот на Собранието, потоа втората, на која се потврдија бројот на заменици на претседатели на Собранието. На 10-тата седница беше избрана Владата, на 11-тата се избрани претседателите и членовите на собраниските комисии, додека на 13-тата седница беа избрани замениците министри. На 14-та седница се обрати словенечкиот претседател Борут Пахор, додека на 23-тата седница се одржа редовниот годишен говор на претседателот Стево Пендаровски. На 31-та седница беа избрани членовите на Државната изборна комисија. Досега имаше три сесии за пратенички прашања.

Без оглед на тоа дали тие работеле или не, пратениците добиваат во просек по 1.100 евра секој месец, или вкупно еден милион евра за 8 месеци за плати на Собранието. Од јануари досега се потрошени вкупно 122 илјади евра за трошоци на 75 од вкупно 120 пратеници.

Пратениците последен пат се состанаа завчера, кога не успеаја да ја завршат 32-та седница, која започна пред три месеци, додека не успеаја да ја заклучат заради недостиг на кворум. Сè уште не е закажана 36-та седница за петтиот пакет економски мерки. Во моментов е закажана само 39-та сесија, која се очекува да се одржи во среда.https://faktor.mk/za-osum-meseci-pratenicite-dobija-nad-1-milion-evra-a-zavrshija-samo-19-sednici

Тагови

Слични написи

Прочитајте исто така

Close
Back to top button
Close