вестиТоп вести

Забавен извозот на руската пченица

Русија во септември имала извоз од 4,2 милиони тони пченица или 15% помалку од септември и 7% помалку отколку во октомври минатата година.

Турција, станала најголем увозник оваа сезона – купила двојно повеќе руско жито, отколку во истиот период минатата сезона.

Покрај тоа, растечкиот тренд продолжува во следните земји: Азербејџан – три пати повеќе отколку во 2018/19, Израел – за 4%, Бангладеш – за 1%.

Извозот на повеќето други дестинации опаднал во однос на наведениот период минатата година: Египет:32%, Виетнам 53%, ЕУ 48%, Нигерија 33%.

Пад на извозот на грашок

Украина во првите четири месеци на оваа година извезла 20% помалку грашок, отколку во истиот период во 2018/19 и за 47% под рекордната количина во 2017/18, пренесува UkrAgroConsult.

Во октомври забележано е намалување на испораката во ЕУ – 24% помалку во споредба со минатата година. Покрај Европската унија и следните земји го намалиле купувањето: Пакистан (-62%), Малезија (-21%).

Зголемен е извозот на следните пазари: Индија (+ 77% на годишно ниво), Шри Ланка (+30%), Непал (+36%), Тајланд – 5500 тони во однос на 500 тони во текот на изминатата сезона.

Украина – приносот на пченка понизок за 7% во однос на минатата година

Според најновите податоци, сеидбата на зимската пченица е 95,1%. Површината под маслодајната репка е за 9700 ха над прогнозираното и за 5,2% поголема во споредба со годишниот просек, известува Black Sea Grain.

За жетва преостанале уште 147.000 хектари пченка и за 11,7% е пред минатогодишната, додека приносот е намален за 7,2%. Жетвата на просото е скоро завршена, останале уште 1000 хектари.

Жетвата на сончогледот и сојата е завршена, при што останале 32 000 и 9000 хектари за да биде завршено жнеењето.

Казахстан почнал да извезува масло во Кина и Русија

Фјодоровскиот преработувачи капацитет (регион Костанаи, Казахстан), започнал испорака на растителни масла во Кина и Русија, известува UkrAgroConsult.

Оваа година фабриката веќе произвела 650 тони ленено и 380 тони сончогледово масло. Повеќето производи ќе бидат испорачани во странство.

Според планот за дополнителната опременост и доградување на капацитетот за екстракција на масло во Мелитополу (Украина), објектот ќе се реконструира чекор по чекор, со воведување на иновативни технологии за животна средина и заштеда на енергија. Предвидено е да се удвостручи производството и да се подобри квалитетот на производите.

Капацитетот за преработка се зголемува на 1000 тони/дневно за сончоглед, 800 тони дневно за маслодајна репка и 500 тони/дневно за соја.

Покрај обновувањето на постоечките постројки и инфраструктурата на фабриката, се планира и изградба на линија за гранулација на оброк и магацини за преработките, пренесува UkroAgroConsult.

Одобрен извоз на маслодајна репка и мед во Кина за украинските производители

Делегација од Украина постигнала низа договори за извоз на сите производи на кинескиот пазар. За ова известува Тарас Качка, заменик министер за развој на економија, трговија и земјоделство, трговски претставник на оваа држава.

Според таа порака, Украина и Кина, го завршиле одобрувањето на протоколот за извоз на месо од живина.

Состанокот со генералната царинска управа на Народна Република Кина, беше успешен. Разговаравме за сите наши акции на сите артикли, вклучувајќи млечни производи, пченица, јачмен, грашок, грав, ореви, боровинки, риба. Работата на организацијата на извозот на сите овие производи, значително се интензивира“, наведува тој.

Тагови

Слични написи

Back to top button
Close