вестиСоветиТоп вести

Зеленчукови растенија пријатели во градината

Зеленчукови растенија пријатели во градината

Дали некогаш сте се запрашале зошто зеленчуците на другите  напредуваат, а вашите не, иако сте направиле се што е потребно: добро обработена почва, ѓубрење, наводнување и сето тоа без  успех. Причината за тоа најверојатно лежи во функционирањето на растенијата кога се заедно. Постојат растенија кои не се поднесуваат едно до друго и обратно, со  соодветна комбинација може одлично да напредуваат.

Еве некои комбинации на растенија пријатели

Ако садите лук, препорачливо е во негова близина да има  краставица, домат, морков.

Гравот ја сака близината  на краставиците, ротквиците , зелена салата, цвекло, домати, целер, спанаќ, зеле, тиквички и ротквица.

Целерот ги сака: краставица, грав, праз, зелка, домати и спанаќ.

Цвекло цвета подобро ако се сади со кромид, зелена салата, грав.

Кромидот  претпочита  домати, краставици, моркови, цвекло.

Кога станува збор за грашок, тој е љубител на моркови, зелка, целер, салата, ротквица, и аспарагус.

Келерабата сака: грашок, компир, грав, ротквици, праз, целер, зелена салата, спанаќ, домати, пченка.

Ако сте посеале краставица, додадете грав кромид  и лук, летна салата, зелка, грав и целер на неа.

Неопходен зеленчук во градината е компирот, тој ќе порасне подобро ако во негова близина ставите зелка, кромид, кромид, зелена летна салата и целер.

Доматите успешно напредуват ако се придружени со моркови, грав, целер, кромид, зелка, зелена салата, магдонос, праз, ротквици.

Грав се препорачува да се сади во близина  со краставица, зелка, целер, зелена салата, ротквици, целер, домати.

Празот  оди со моркови, зелка, целер, зелена салата, целер, домати.

Рен сака компири.

Ако садите ротквици, оставете ги нивните соседи да бидат грашок, грав, моркови, целер, зелка, зелена салата, спанаќ, магдонос, домат, зелен грав.

Заедно со зелена салата, најдобро одговара: краставица, грав, грашок, зелка, праз, целер, домати, ротквици и кромид.

Спанаќот треба да се сади со зелка, компири, целер, ротквици, домати и грав.

Морковите сакаат грашок, праз, кромид, ротквици.

Сите видови зелка можат да бидат засадени со салати, краставици, целер, праз, ротквици, спанаќ и домати.

Тиквичките  и тиквите одат со кромид и боранија, како и со друг зеленчук, затоа што нема несакани соседи.

Кои комбинации не се добри?

На пример, секое растение  од  семејството грав не успева добро кога се комбинира со неколку растенија, како кромид и лук, власец , праз. Покрај тоа, мешунките не треба да бидат засадени со пиперки, без разлика дали се благи  или лути пиперки. Растенијата што ги одвраќаат штетниците не дозволуваат гравот  да напредува.  Доматите реагираат добро на топло време, така што сезонски култури како што се брокулата и не се добредојдени, како што е случајот со пиперките и сите видови тиквички, вклучувајќи тикви. Исто така, не засадувајте комбинација на домати со магдонос, краставици и моркови.

Тагови

Слични написи

Back to top button
Close