вести

Земјоделците бараат да не бидат двојно оданочени за да се здружуваат во задруги

(Oвој напис е објавен на: март 23, 2018)

zemja

Земјоделците здружени во задруги се двојно оданочени, што задругарството во земјава го прави неатрактивно и тоа со години не успева да заживее. Затоа бараат да се измени Законот за персонален данок, со кој индвидуалните производители имаат даночно ослободување и плаќаат само два отсто персонален данок,  но ако влезат во задруга го губат тоа право.

„Ако еден производ на членот во земјоделската задруга се пласира во Задругата ќе биде оданочен со 10 проценти, а ако задругата направила добивка за таа да се врати како дивиденда кај членовите на задругата ќе имаме нови 10 отсто оданочување, што е 20 отсто повисоко оданочување отколку на индивидуалниот земјоделец. Тоа е еден од огромните проблеми што треба да се расчисти“, вели Менде Ивановски, претседател на Македонската асоцијација на задруги.

Се бараат и измени на Законот за работни односи, за земјоделците, штом ќе влезат во задруга да не бидат бришени од списоците на Агенцијата за вработување, и законски јасно да се дефинира што се задруги, а што акционерски друштва.

Со проект на Европската унија тежок два милиони евра во следните 38 месеци ќе се менуваат законите, и земјоделците ќе се мотивираат да влегуваат во задруги. Така ќе станат поконкурентни на пазарот, а ќе дојдат и до пониски цени на репро материјалите и механизацијата и поквалитетно производство. 30 постоечки задруги и 30 групи земјоделци кои сакаат да формираат нови ќе имаат обуки, а 20 од нив ќе добијат и грантови за проекти.

„Задругите ќе им овозможат на земјоделците полесно да аплицираат за финансиска поддршка преку програмата за земјоделство и рурален развој како и за друг вид на поиддршка достапна преку ИПАРД 2.

Од 180 илјади земјоделски стопанства во земјава, дури 99 отсто се индивидуални земјоделци, со просечно 2 хектари земјиште и две грла добиток. Тие на пазарот немаат преговарачка моќ, наспроти организираните трговци и производители.

Во регистарот во земјава се запишани 39 задруги, само седум од нив се големи со по најмалку 20 членови.


 

телма.мк

Тагови

Валентина Соколовска

Зелена берза – Гласот на земјоделецот Заедно со Вас, драги земјоделци, ја создадовме „Зелена берза“, како Здружение на земјоделци, како начин на заедничка работа преку кој ќе стигнеме до нашите јасни заеднички цели: да се слушне гласот на секој земјоделец, да размениме искуства, да создадеме услови во кои ќе можеме успешно да работиме, а земјоделскиот труд да добие соодветен приход. „Зелена берза“, постои за Вас, да ве поттикне, да ве информира, но и заеднички со Вас да се избори за квалитетно и исплатливо производство, за производи кои гарантирајќи квалитет ќе обезбедат сигурност, стабилност и добар профит. Визијата на најголемото, невладино и непрофитно, земјоделско здружение во Р. Македонија – „Зелена Берза“ е да прераснеме во здружение со илјадници членови, здружение со големо влијание врз законските норми кои го регулираат земјоделието и здружение кое ќе му даде глас на секој индивидуален земјоделец. Грб во тешките времиња и земјоделски промотор во добрите. Нашата мисија е да го промовираме македонскиот земјоделец, да градиме партнерски односи со производителите и со трговците, да создадеме заедница на македонските производители на храна која ќе ги претставува и ќе се бори за интересите на современето македонско земјоделие, во државата и странство. Приклучете ни се, бидете дел од нас. Раскажете ја вашата приказна, актуелизирајте го Вашиот проблем, презентирајте ја Вашата идеја, понудете добри совети. Ние сме тука, да го пренесеме Вашиот збор, да преземеме активности и заеднички да креираме успеси, што ни е силно потребно, на сите нас, кои директно или индиректно, сме дел од земјоделието. Успехот во оваа гранка, е успех на животот, зошто здравата храна е еден од клучните фактори за здрав живот, а земјоделецот е неговиот најважен столб. И нашиот месечник е олицетворение на вредностите кои ги застапува Зелена берза. Делењето на бесплатни примероци има за цел да го зголеми опсегот на гласот на земјоделците, заедно да ги решиме децениските земјоделски проблеми, натежнати врз сите нас. Заедно да го продолжиме патот кој започнавме да го трасираме. Креирајте го Вашиот весник, според Вашите желби и потреби. Ние сме тука за Вас. Редакцијата на нашиот и Ваш весник, Ви стои на располагање за споделување на Вашата приказна, Вашите совети и Вашето искуство во земјоделието. Контактирајте не на телефон 071 207 021, преку електронска пошта [email protected] или на страната на ФБ / Зелена Берза Срдечен поздрав, Вашата Зелена Берза

Слични написи

Back to top button
Close