ВестиТоп вести

Земјоделците годинава имаат на располагање 60 милиони евра од ИПАРД-2

Парите од ИПАРД програмата најмногу се користеле за нова земјоделска механизација. Најчесто се купувале трактори. За оваа година од ИПАРД-2 програмата имаат на располагање 60 милиони евра. Механизацијата во фокус на потребите на земјоделците. Надлежните информираат дека најголем дел од барањата за средства од ИПАРД-1 програма се за набавка на трактори по што следуваат апликациите за модернизација односно за подигање и реконструкција на овоштарници, како и за системите капка по капка , фарми и откупни центри. Земјоделците поднеле вкупно 1400 бараања за да ги реализираат своите проекти.

zemjodelcite godinava imaat na raspolaganje 60 milioni evra od ipard-2

 

Бројките покажуваат дека интересот е се поголем и веќе се надминати проблемите што ги имаа при аплицирање. Годинава стартува аплицирањето за ИПАРД 2 програмата, со која на располагање има 60 милиони евра. Новина е тоа што за европските пари отсега ќе можат да аплицираат и општините за подобрување на руралната инфраструктура.

Услов за користење на средствата од ИПАРД 2 е да се заврши со склучувањето на договорите од ИПАРД 1 програмата. Од платежната агенција велат дека најдоцна до јули ќе заврши склучувањето по што ќе биде објавен огласот за втората програма.

289566-vladata-kje-se-subvencionira-50-od-kamatata-za-krediti-za-ipard-proekti

Државата за да им помогне на земјоделците годинава ќе ги субвенционира и каматите за кредитите за ИПАРД проектите. Формиран е и Гарантен фонд кој ќе покрива половина од хипотеката за кредитите што ќе ги земат, во износ до 500 000 евра.

Тагови

Слични написи

Back to top button
Close