вести

Земјоделците почнаа да си ги осигуруваат посевите

(Oвој напис е објавен на: септември 17, 2018)

Раст од 60 отсто на земјоделското осигурување од почетокот на годината. Земјоделците кои во изминатите години многу ретко ги осигуруваа своите посеви од временски непогоди, веќе почнаа да купуваат полиси за осигурување. После големиот пад на земјоделското осигурување во 2016 и 2017 година, бројките на Агенцијата за супервизија на осигурувањето (АСО) во првата половина од годинава покажуваат драстичен раст.

Според АСО, иако државата изминатите години директно ги обештетуваше земјоделците чии посеви беа уништени од невреме, довербата на земјоделците кон осигурителните друштва расте. Тоа е велат поради брзата и фер исплата на штети.

„Ние знаеме дека последните две години владите испраќаат порака дека ќе вршат директно обештетување на земјоделците. Свесни сме дека глобалните климатски промени се почесто се случуваат и неповолно влијаат врз приносите и земјоделските култури. Искуствата кажуваат дека друштвата за осигурувања се тие што можат да исплатат фер исплата и брза исплата на штети“, рече Климе Попоски, Агенција за супервизија на осигурувањето.

Податоците на АСО покажуваат раст на осигурителниот бизнис во првите шест месеци од годината за 6,3 отсто. Вкупните премии во неживотното осигурување пораснале за 5 отсто, додека кај животното осигурување растот е 14 отсто.

 


 

alsat

 

 

 

Тагови

Валентина Соколовска

Зелена берза – Гласот на земјоделецот Заедно со Вас, драги земјоделци, ја создадовме „Зелена берза“, како Здружение на земјоделци, како начин на заедничка работа преку кој ќе стигнеме до нашите јасни заеднички цели: да се слушне гласот на секој земјоделец, да размениме искуства, да создадеме услови во кои ќе можеме успешно да работиме, а земјоделскиот труд да добие соодветен приход. „Зелена берза“, постои за Вас, да ве поттикне, да ве информира, но и заеднички со Вас да се избори за квалитетно и исплатливо производство, за производи кои гарантирајќи квалитет ќе обезбедат сигурност, стабилност и добар профит. Визијата на најголемото, невладино и непрофитно, земјоделско здружение во Р. Македонија – „Зелена Берза“ е да прераснеме во здружение со илјадници членови, здружение со големо влијание врз законските норми кои го регулираат земјоделието и здружение кое ќе му даде глас на секој индивидуален земјоделец. Грб во тешките времиња и земјоделски промотор во добрите. Нашата мисија е да го промовираме македонскиот земјоделец, да градиме партнерски односи со производителите и со трговците, да создадеме заедница на македонските производители на храна која ќе ги претставува и ќе се бори за интересите на современето македонско земјоделие, во државата и странство. Приклучете ни се, бидете дел од нас. Раскажете ја вашата приказна, актуелизирајте го Вашиот проблем, презентирајте ја Вашата идеја, понудете добри совети. Ние сме тука, да го пренесеме Вашиот збор, да преземеме активности и заеднички да креираме успеси, што ни е силно потребно, на сите нас, кои директно или индиректно, сме дел од земјоделието. Успехот во оваа гранка, е успех на животот, зошто здравата храна е еден од клучните фактори за здрав живот, а земјоделецот е неговиот најважен столб. И нашиот месечник е олицетворение на вредностите кои ги застапува Зелена берза. Делењето на бесплатни примероци има за цел да го зголеми опсегот на гласот на земјоделците, заедно да ги решиме децениските земјоделски проблеми, натежнати врз сите нас. Заедно да го продолжиме патот кој започнавме да го трасираме. Креирајте го Вашиот весник, според Вашите желби и потреби. Ние сме тука за Вас. Редакцијата на нашиот и Ваш весник, Ви стои на располагање за споделување на Вашата приказна, Вашите совети и Вашето искуство во земјоделието. Контактирајте не на телефон 071 207 021, преку електронска пошта [email protected] или на страната на ФБ / Зелена Берза Срдечен поздрав, Вашата Зелена Берза

Слични написи

Back to top button
Close