вести

Земјоделците во паника од евентуалното руско ембарго, поради протерување на руски дипломат од земјава

(Oвој напис е објавен на: март 28, 2018)

zemjodelci

Македонските земјоделци во грч. Пред стартот на сезоната исплашени се од најавениот руски одговор. Дали тој ќе значи ембарго за увоз на македонски производи? Дури 60% од вкупните колични овошје и зеленчук завршува на рускиот пазар. Откупувачите за Сител велат дека ако евентуално рускиот пазар се затвори, цените на сите производи драстично ќе паднат, а алатернативен пазар засега немаат.

По протерувањето на еден руски дипломат од земјава, руската амбасада најави целосната одговорност за последиците ќе ги сноси македонската страна. Дали тоа значи економски последици, засега е неизвесно.

Русија влегува во групата 20 земји со кои Макеоднија има најголема тргвоска размена. Лани таа надминала 200 милиони долари. Дефицитот е на мкедонска страна, но извозот минатата година се зголемил за 10% споредено со претходната.


 

сител

Тагови

Слични написи

Back to top button
Close