вести

Земјоделците со „двојка“ ја оценија работата на Министерството

(Oвој напис е објавен на: јануари 29, 2018)

zemjodelstvo

Двојка- ваква оценка доби ресорното Министерство од земјоделците за периодот од 2013-та до 2016-та година. Се пожалиле на недоволно учество при креирањето на политиките. Надлежните велат, забелешките ќе се земат предвид…

Земјоделците му дадоа „двојка“ на ресорното Министерството за земјоделство. Анкетата на невладината „Рурална коалиција“ во која биле опфатени 400 земјоделци, како и десетина вработени во овој ресор, покажала дека во периодот 2013-2016 само 3% од анкетираните биле вклучени во работата на некое работно тело на министерството, иако дури 87% биле подготвени да соработуваат во креирање соодветни политики во аграрот.

Најмногу забелешки земјоделците имаат на неправилности при распределба на државно земјоделско земјиште, кое според нив го добиваат лица кои немаат врска со аграрот и тоа го прават само за да добијат субвенции.

Се жалат и на проблеми при кредитирање, затоа што банките не прифаќаат земјоделско земјиште како гаранција за кредит, но бараат и воведување гарантирани откупни цени за да се стави крај на сивата економија и работата на прекупувачите.

Државниот секретар во ресорот за земјоделство, Нефрус Челику најави дека заклучоците и забелешките од истражувањето ќе бидат земени предвид, но нагласи дека сега се сменети работите. Секојдневно се ажурира интернет страницата на министерството и редовно ќе бидат објавувани сите огласи за распределба на државно земјоделско земјиште.


 

мрт

Тагови

Валентина Соколовска

Зелена берза – Гласот на земјоделецот Заедно со Вас, драги земјоделци, ја создадовме „Зелена берза“, како Здружение на земјоделци, како начин на заедничка работа преку кој ќе стигнеме до нашите јасни заеднички цели: да се слушне гласот на секој земјоделец, да размениме искуства, да создадеме услови во кои ќе можеме успешно да работиме, а земјоделскиот труд да добие соодветен приход. „Зелена берза“, постои за Вас, да ве поттикне, да ве информира, но и заеднички со Вас да се избори за квалитетно и исплатливо производство, за производи кои гарантирајќи квалитет ќе обезбедат сигурност, стабилност и добар профит. Визијата на најголемото, невладино и непрофитно, земјоделско здружение во Р. Македонија – „Зелена Берза“ е да прераснеме во здружение со илјадници членови, здружение со големо влијание врз законските норми кои го регулираат земјоделието и здружение кое ќе му даде глас на секој индивидуален земјоделец. Грб во тешките времиња и земјоделски промотор во добрите. Нашата мисија е да го промовираме македонскиот земјоделец, да градиме партнерски односи со производителите и со трговците, да создадеме заедница на македонските производители на храна која ќе ги претставува и ќе се бори за интересите на современето македонско земјоделие, во државата и странство. Приклучете ни се, бидете дел од нас. Раскажете ја вашата приказна, актуелизирајте го Вашиот проблем, презентирајте ја Вашата идеја, понудете добри совети. Ние сме тука, да го пренесеме Вашиот збор, да преземеме активности и заеднички да креираме успеси, што ни е силно потребно, на сите нас, кои директно или индиректно, сме дел од земјоделието. Успехот во оваа гранка, е успех на животот, зошто здравата храна е еден од клучните фактори за здрав живот, а земјоделецот е неговиот најважен столб. И нашиот месечник е олицетворение на вредностите кои ги застапува Зелена берза. Делењето на бесплатни примероци има за цел да го зголеми опсегот на гласот на земјоделците, заедно да ги решиме децениските земјоделски проблеми, натежнати врз сите нас. Заедно да го продолжиме патот кој започнавме да го трасираме. Креирајте го Вашиот весник, според Вашите желби и потреби. Ние сме тука за Вас. Редакцијата на нашиот и Ваш весник, Ви стои на располагање за споделување на Вашата приказна, Вашите совети и Вашето искуство во земјоделието. Контактирајте не на телефон 071 207 021, преку електронска пошта [email protected] или на страната на ФБ / Зелена Берза Срдечен поздрав, Вашата Зелена Берза

Слични написи

Back to top button
Close