вестиСовети

Земјоделски календар за месец Јули- сточарство

(Oвој напис е објавен на: јули 5, 2018)

Во месец јуни, млечните раси животни се пуштаат на испаша и се прехрануваат
воглавном со свежа трева. Ова не ја исклучува и дополнителната прихрана со
концентрирана храна, на која количината и се одредува во зависност од поединечната
телесна состојба и млечност на животните.
Голема грешка е праксата пашата на животните да биде во области кои што се во
непосредна близина на прометни транспортни патишта. Потребно е да се знае дека тие ја
загадуваат животната средина, вклучувајчи ги и растенијата во радиус од околу 100
метри. Во површинскиот слој на зелената маса се акумулира олово, 3,4 бензспирени и
други штетни елементи. Преку млекото од молзните животни, оловото стигнува до
човечкиот организам. Со кумулативен ефект, се акумулира првенствено во коскената
срцевина и доколку се наталожи во одредена количина, предизвикува тешки оштетувања
на крвните садови и централниот нервен систем. 3,4 Бензспирените се другиот важен
загадувач – резултат на блискиот патен сообраќај, кои што повторно преку млекото
пристигнуваат во човечкиот организам. Тие имаат канцерогено дејство а и сто така и
тератогено дејство – односно ѓи оштетуват човечките ембриони.
Високите летни температури се причина за некои негативни појави во сточарството.
Некои поважни од нив се:
– Влошување на квалитетот на млекото. Под одредени услови млекото е идеална
хранлива средина за развој на бактерии и други микроорганизми. Тие го
разградуваат млечниот шеќер до млечна киселина, а тоа ги влошува технолошките
квалитети на млекото. Некои од состојките на млекото имаат бактерициден и
бактериостатски ефект кој што се задржува подолго време при пократок период од
молзење до ладење, по пониска температура на ладење ( 4-5степени за 36-
40часа), при подобра хигиена на молзење т.е загадување со што помал број на
микроорганизми.
– Маститисот кај млечните животни е друг проблем кој што се јавува во текот на
летните месеци во сточарството. Најважен услов за превенција е постигнување на
највисок степен на хигиена при молзење. При тоа треба да севнимава не само на
дезинфекција на вимето, туку и на исправноста и хигиената на молзните агрегати.
Мали оштетувања, како и неправилна манипулација при рачното молзење можат
да го трауматизираат вимето.
Механички повреди на вимето може да бидат предизвикани од грмушки, удар со
рогови и сл. Површинските рани се санираат со антисептички средства (пр. Јод
тинктура) и со прашок за рани ( најчесто суфатиацол). Длабоките рани треба да
бидат прегледани и третирани исклучиво од ветеринар.
– Високите јунски температури се причина за брзото расипување на храната. На
свињите и птиците во хранилкитетреба да им се приложува толку храна колку што
е доволно за еден оброк. На тој начин ќе се избегнат проблеми како дигестивни
нарушувања, намалување на продуктивноста, прејадување и ќе се намали
смртността.


 

агенција.гов.мк

Тагови

Валентина Соколовска

Зелена берза – Гласот на земјоделецот Заедно со Вас, драги земјоделци, ја создадовме „Зелена берза“, како Здружение на земјоделци, како начин на заедничка работа преку кој ќе стигнеме до нашите јасни заеднички цели: да се слушне гласот на секој земјоделец, да размениме искуства, да создадеме услови во кои ќе можеме успешно да работиме, а земјоделскиот труд да добие соодветен приход. „Зелена берза“, постои за Вас, да ве поттикне, да ве информира, но и заеднички со Вас да се избори за квалитетно и исплатливо производство, за производи кои гарантирајќи квалитет ќе обезбедат сигурност, стабилност и добар профит. Визијата на најголемото, невладино и непрофитно, земјоделско здружение во Р. Македонија – „Зелена Берза“ е да прераснеме во здружение со илјадници членови, здружение со големо влијание врз законските норми кои го регулираат земјоделието и здружение кое ќе му даде глас на секој индивидуален земјоделец. Грб во тешките времиња и земјоделски промотор во добрите. Нашата мисија е да го промовираме македонскиот земјоделец, да градиме партнерски односи со производителите и со трговците, да создадеме заедница на македонските производители на храна која ќе ги претставува и ќе се бори за интересите на современето македонско земјоделие, во државата и странство. Приклучете ни се, бидете дел од нас. Раскажете ја вашата приказна, актуелизирајте го Вашиот проблем, презентирајте ја Вашата идеја, понудете добри совети. Ние сме тука, да го пренесеме Вашиот збор, да преземеме активности и заеднички да креираме успеси, што ни е силно потребно, на сите нас, кои директно или индиректно, сме дел од земјоделието. Успехот во оваа гранка, е успех на животот, зошто здравата храна е еден од клучните фактори за здрав живот, а земјоделецот е неговиот најважен столб. И нашиот месечник е олицетворение на вредностите кои ги застапува Зелена берза. Делењето на бесплатни примероци има за цел да го зголеми опсегот на гласот на земјоделците, заедно да ги решиме децениските земјоделски проблеми, натежнати врз сите нас. Заедно да го продолжиме патот кој започнавме да го трасираме. Креирајте го Вашиот весник, според Вашите желби и потреби. Ние сме тука за Вас. Редакцијата на нашиот и Ваш весник, Ви стои на располагање за споделување на Вашата приказна, Вашите совети и Вашето искуство во земјоделието. Контактирајте не на телефон 071 207 021, преку електронска пошта [email protected] или на страната на ФБ / Зелена Берза Срдечен поздрав, Вашата Зелена Берза

Слични написи

Back to top button
Close