вестиСовети

Зимска калцификација

(Oвој напис е објавен на: ноември 14, 2018)

zima

По продолженото време на берба на посеаното, влеговме во време на оплодување и третман на почвата. Во некои области, интензивно се работи на длабоко чистење на почвата, орање на зимските бразди за тврди култури. Сепак, тоа е исто така одлично време за примена на калцификација на почвата. Иако примената на калцификацијата со HOLCIM AGROCALOM не е поврзана со одреден временски период, тоа може да се направи секогаш кога површината е слободна. Затоа, најдобро е да се направи калцификација по бербата или жетвата, а пред обработката на почвата, бидејќи треба да биде добро измешана со подлабоките слоеви – киселоста на почвата секогаш е поизразена во подлабоките слоеви, особено во низински подрачја, односно почви со тешка пропустливост на почвата. Поради тешката механичка обработка, калциумот е идеален за суво време (во летните месеци) и замрзната почва (калцификација во зима).

Зошто е важно калцификацијата во зима?

Многумина мислат дека калцификацијата во зима нема ефект или дека е подобро да се направи пред сеење или садење во пролетта, но во зима калцификацијата има многу предности:
1. Ако се направи пред есенското орање, да се неутрализира киселоста на почвата во подлабоки слоеви,
2. Ако се прави на замрзната почва, полесно е да се обработува почвата механички,
3 Со калцификацијата во овој период (6 месеци пред сеењето или садењето) ќе биде поголем ефектот кај следните култури, затоа што тоа ќе се подигне на pH,
4.  (Ca и Mg) се надополнува со вадењето на приносите од почвата.
Оваа година се покажа варијабилноста на природата и климатските услови, сепак, мора да се извршат некои постапки кои не се во согласност со традицијата за овој период од годината. Меѓу нив е и калцификацијата. Еден од важните фактори на калцификацијата во зима е колкави  беа приносите оваа година. Иако носи задоволство за производителите, високите приноси исто така извлекуваат многу хранливи материи од почвата. Се разбира, како и кај нас луѓето, она што нашето тело го троши мора да биде заменето, така и во почвата. Со користење на Holcim Agrocala, износот на калциум и магнезиум од почвата ќе биде заменет. И она што е толку важно, ќе ја задржи или ќе ја зголеми pH вредноста на почвата. Познато е дека на ниски вредности на pH постои блокада на макроелементите (калиум, фосфор, калциум, магнезиум …), како и отсуството на очекуваниот принос.

Како да се спречи недостатокот на принос?

Недостатокот на очекуваниот принос е најзабележлив кај растителните и овошните култури. Во растителното производство, ниската pH е за окото потешко забележливи, бидејќи главните култури кај нас (пченка, пченица) се потолерантни за намалување на pH вредност (5,2), но ниската pH вредност може да се види преку развојот на составот на коренот. Од житарките, најчувствителен на ниска pH вредност е јачменот. Ако pH вредноста е под 5, макроелементите се блокирани и ќе влијае тоа автоматски врз родот и квалитетот на јачмен. Ако јачмен се сее на почва со ниска вредност на pH, тоа може да биде делумно поправено во зима сокалцификација. Со површинска примена во износ од 500 кг / ха Agrocal полека ќе мигрираат до составот на  коренот систем и делумно ќе се поправи хемиската состојба на почвата, односно, ќе се  ублажи киселоста. Истото може да се примени и на постојани пасишта.

 

Валентина Соколовска

за Зелена берза

Тагови

Валентина Соколовска

Зелена берза – Гласот на земјоделецот Заедно со Вас, драги земјоделци, ја создадовме „Зелена берза“, како Здружение на земјоделци, како начин на заедничка работа преку кој ќе стигнеме до нашите јасни заеднички цели: да се слушне гласот на секој земјоделец, да размениме искуства, да создадеме услови во кои ќе можеме успешно да работиме, а земјоделскиот труд да добие соодветен приход. „Зелена берза“, постои за Вас, да ве поттикне, да ве информира, но и заеднички со Вас да се избори за квалитетно и исплатливо производство, за производи кои гарантирајќи квалитет ќе обезбедат сигурност, стабилност и добар профит. Визијата на најголемото, невладино и непрофитно, земјоделско здружение во Р. Македонија – „Зелена Берза“ е да прераснеме во здружение со илјадници членови, здружение со големо влијание врз законските норми кои го регулираат земјоделието и здружение кое ќе му даде глас на секој индивидуален земјоделец. Грб во тешките времиња и земјоделски промотор во добрите. Нашата мисија е да го промовираме македонскиот земјоделец, да градиме партнерски односи со производителите и со трговците, да создадеме заедница на македонските производители на храна која ќе ги претставува и ќе се бори за интересите на современето македонско земјоделие, во државата и странство. Приклучете ни се, бидете дел од нас. Раскажете ја вашата приказна, актуелизирајте го Вашиот проблем, презентирајте ја Вашата идеја, понудете добри совети. Ние сме тука, да го пренесеме Вашиот збор, да преземеме активности и заеднички да креираме успеси, што ни е силно потребно, на сите нас, кои директно или индиректно, сме дел од земјоделието. Успехот во оваа гранка, е успех на животот, зошто здравата храна е еден од клучните фактори за здрав живот, а земјоделецот е неговиот најважен столб. И нашиот месечник е олицетворение на вредностите кои ги застапува Зелена берза. Делењето на бесплатни примероци има за цел да го зголеми опсегот на гласот на земјоделците, заедно да ги решиме децениските земјоделски проблеми, натежнати врз сите нас. Заедно да го продолжиме патот кој започнавме да го трасираме. Креирајте го Вашиот весник, според Вашите желби и потреби. Ние сме тука за Вас. Редакцијата на нашиот и Ваш весник, Ви стои на располагање за споделување на Вашата приказна, Вашите совети и Вашето искуство во земјоделието. Контактирајте не на телефон 071 207 021, преку електронска пошта [email protected] или на страната на ФБ / Зелена Берза Срдечен поздрав, Вашата Зелена Берза

Слични написи

Прочитајте исто така

Close
Back to top button
Close