вести

Житото повторно се зголеми на светските берзи

По претходното поскапување седмицата донесе повторно зголемување на цените кај сите житни договори на светските берзански пазари.

Во Чикаго пченицата се зголеми 11 долари за рекордни 226 долари/тон, во Франција, со 20 до 209 евра/тон. Во Украина и Русија, цените, исто така, драстично се зголемија за 16 и 13 долари, соодветно, на 218 и 217 долари/тон.

Кај пченката промената на цената во Чикаго е со плус 4 долари, повторно до претходните нивоа од 166 долари/тон, во Франција исто така се вратија на старите цени со зголемување од 20,25 евра до 182,25 евра/тон. Во Русија цената варира, сега е минус 4 долари до 197 долари/тон.

Семето од репка во Европската унија (Еuronext) се движи на 369,25 евра/тон, а јачменот во Франција исто така забележа раст со 29 евра и достигна 205 евра/тон.

Нерафинираното сончогледово масло и рафинираниот шеќер исто така се зголеми во текот на изминатата недела. Цената во Ротердам на маслото оваа недела е со плус 5 долари до 775 долари/тон, а шеќерот во Лондон продолжува да губи на крајот на јуни и поскапе со 5,70 долари до 324,10 долари/тон.


 

денар

Тагови

Слични написи

Back to top button
Close