fbpx
ВестиСоветиТоп вести

10 начини да се ослободите од полжавите во градината  по природен пат

Полжавите ретко кој ги мрзи заради нивниот симпатичен изглед. Меѓутоа, откако ќе влезат во вашата градина и вашиот зеленчук веројатно брзо ќе се премислите.

  Иако понудата во  земјоделските аптеки вклучува голем број на препарати кои ги уништуваат полжави, сепак треба да се обидеме да ги контролираме со природни средства за да ги зачуваме корисни инсекти, како и рамнотежата и биодиверзитетот на самото микро живеалиште. Во оваа статија, ви носиме 10 природни начини  кои можете да ги комбинирате според состојбата на градината.

  1. Дозволете природните предатори да ја завршат работата

Бидејќи инвазивните видови воопшто не се забавни, не треба да играме со воведување нови видови во живеалиштето, освен ако тие не се природно присутни. Со други зборови, можете да ги поттикнете природните предатори да ја „исчистат“ вашата градина, кои веќе се во близина и за кои полжавите се храна. На пример, птиците сакаат полжави, така што може да ги привлечете со едноставна инсталација со вода во бањање. Патки, кокошки и желки, исто така, сакаат полжави. Можете да им  дозволите да ја исчистат почвата пред садење. Градината треба да биде оградена така што ќе можете да ги пуштите  околу градината за да ги држат полжавите под контрола.

  1. Фатете ги во скриена стапица

Ако сте личност која буквално не сака ниту мравка да стапне, модел на фаќање и пуштање надвор од градината може да биде едно од решенијата. Полжавите (особено голите) сакаат да се кријат во темни и влажни места, затоа ставете влажно парче дрво или табли во близина на потенцијалното жариште. Тие ќе се кријат таму откако ќе ја проголтаат вашата градина цела ноќ. Во утринските часови, подигнете ги и соберете ги сите што се кријат и ослободете ги каде што сакате.

  1. Направете стапица со пиво

Ова е посурова  на стапицата затоа што доведува до смрт на полжавите објаснување за тоа како функционира оваа стапица. Закопајте  отворен сад така што работ на садот да е на ниво со земјата и истурете неколку см пиво во него. Полжавите ќе се нурнат во овој плиток базен со пиво и ќе умрат таму. Проверете ја стапицата секое утро и исчистете ја ако е потребно.

  1. Користете лушпи од јајца

Може да ги скршите лушпите од јајца околу омиленото растение на полжавите. Острите рабови од лушпата се многу непријатни за мекото тело на полжавот. Тие ќе се распаднат подоцна, така ќе ја наѓубрите земјата.

  1. Користете кафе

На полжавите не им се допаѓа мирисот на кафе. Можете да истурите  кафе околу растенијата, сам или во комбинација со лушпи од јајца. Сепак, не претерувајте затоа што кафето ја закиселува почвата.

  1. Посипете песок околу растенијата

Песокот работи слично како и  лушпата од јајце, само што е уште понепријатно, бидејќи станува збор за безброј мали парчиња што се влеваат во деликатното тело на полжавот. Сигурно ќе го избегне местото каде што има песок, а песокот исто така ќе ја задржи влагата околу растението.

  1. Обрнете дополнително внимание на растенијата што привлекуваат полжави

Растенијата што полжави ги обожаваат  се босилек, грав, зелка, далии, зелена салата, невен, јагоди и многу други. Едноставно, обрнете внимание на тоа дали овие растенија се изгризени и дали има оставено слуз на нив, што полжавот го остава зад себе

  1. Засадете растенија што ги бркаат полжавите

Задолжително во градината засадете растенија  на кои полжавите воопшто не приоѓаат.Полжавите не сакаат силни мириси, па затоа не сакаат лаванда, рузмарин, бегонија и жалфија. Полжавите, исто така, не сакаат папрати, циклама, хортензии.

  1. Засадете растенија како мамка

Стратешко  решение може да биде поставување растенија што полжавите го обожаваат. Едноставно, сте подготвиле оброци за нив концентрирани на едно место што ќе ги привлечат и  ќе бидат подалеку од вас и градината. Овие се таканаречени жртви растенија или растенија за мамки.

  1. Направете ја вашата градина негостољубива

Како што рековме на почетокот, полжавите сакаат темни и влажни места. Редовното одржување на градината може да го намали бројот на места што ќе служат како места за криење. Во рана пролет и во текот на летото, не заборавајте да ја проверите вашата градина, да ги отстраните остатоците од лисја. Бидејќи  полжавите сакаат влага, најдобро е да ги полевате растенијата наутро за да може водата да испари и така да не се создадат соодветни места за криење во близина на извори на храна, каде што можат да засолнат по вечерното крстосување во градината.

Извор:Tree Hugger

Слични написи

Back to top button
Close