fbpx
Агро бизнисБез категоријаВестиМакедонијаТоп вести

250 денари жива мера јагне, вака оди откупот во моментот

Овчарите се подготвуваат за предбожиќниот откуп на јагнето и извозот за Италија и Хрватска

Сточарите, одгледувачи на овци се подготвуваат за предбожиќниот откуп на јагнето, традиционално за Италија и Хрватска, велат од Сојузот на одгледувачи на овци. Откупот и годинава би се одвивал околу 15 декември, во период од 4-5 дена.

Во моментов јагнето се откупува на домашниот пазар, но во помали количини, затоа што нема некоја поголема понуда. Цената е околу 250 денари за килограм жива мера јагне. Според познавачите на приликите доколку оваа цена би се трансформирала во месо би било 500 денари за килограм јагнешко, со оглед на тоа што радманот на јагнињата е околу 55 проценти.

А.Блажевска

Тагови

Слични написи

Back to top button
Close